Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Klant van ING? Kijk uit voor phishing! Oplichters sturen valse brieven namens de bank

  Klant van ING? Kijk uit voor phishing! Oplichters sturen valse brieven namens de bank

  Klanten van ING moeten op hun hoede zijn: oplichters hebben deze week nepbrieven verstuurd namens de bank en zo te zien is de huisstijl goed nagebootst: het lijkt alsof de brieven op ING-briefpapier zijn afgedrukt. Het idee van deze poging tot oplichting is dat je eerder geneigd bent om fysieke post als betrouwbaar te beschouwen. Oplichters hopen echter jouw bankpas plus pincode in bezit te krijgen.

  Een Twitteraar die meteen wist dat hij te maken had met een poging tot oplichting maakte gistermiddag melding van de ontvangst van zo'n brief. En dat is niet zonder reden: de overweldigende meerderheid van phishing en pogingen tot oplichting uit naam van banken komt in de vorm van valse e-mails en sms-berichten. Een fysieke brief van oplichters is daarentegen vrij uitzonderlijk.

  Aan de datum kun je zien dat de brief deze week is verstuurd. Het ligt in de lijn der verwachting dat meerdere mensen deze brief hebben ontvangen. En ook als jij zelf wel weet dat het hier gaat om oplichting, is het wellicht helemaal geen gek idee om ouderen in je omgeving even te waarschuwen dat er valse brieven van de bank in omloop zijn.

  Zeker mensen uit de generatie die gewend is om zaken per post af te handelen, is wellicht extra vatbaar voor dit soort criminaliteit.

  Wat valt op aan deze brief?

  Beeldmateriaal staat in de tweet hierboven, maar wij hebben toch even wat close-ups gemaakt zodat je de inhoud van deze nepbrief ook hier eens na kunt lezen.

  De afzender beschikt over je naamadres en woonplaats, anders krijg je de brief natuurlijk überhaupt niet thuisgestuurd.

  Het excuus is dat jouw huidige betaalpas per 23 april zal komen te vervallen: deze moet je opsturen naar het (niet-bestaande) Euro Card Company, doorgaans gevestigd in een flatgebouw waar oplichters de brievenbus leeg kunnen hengelen. Dit keer is het verzonnen adres Aurora 70, 6412 GE Heerlen

  Zou in deze flat nou écht een officieel filiaal van ING of van een recyclepunt voor oude bankpassen gevestigd zijn? Het antwoord op die vraag lijkt ons duidelijk: nee, natuurlijk niet.

  'Euro Card Company', Aurora 70, Heerlen
  Google Maps
  'Euro Card Company', Aurora 70, Heerlen

  Wat willen de oplichters van je?

  De oplichters willen jouw bankpas plus pincode, en vragen bovendien om een hoop informatie. Het idee erachter is dat het allemaal zo officieel mogelijk moet lijken, al is er vanzelfsprekend geen bank te vinden die écht op deze wijze te werk gaat:

  info
  clockOval 6 22 apr 2021, 11:18

  Wat willen de oplichters van je?

  Wij hebben de volgende informatie van u nodig:

   

  • Uw persoonlijke gegevens ter verificatie van uw identiteit;
  • Uw adresgegevens. Uw nieuwe betaalpas zal via de post bezorgd worden op het door u opgegeven adres;
  • Uw rekeninggegevens. Het huidige rekening- en pasnummer vervallen niet, uw pincode wordt automatisch vervangen wanneer u een nieuwe betaalpas aanvraagt. De nieuwe pincode ontvangt u samen met uw nieuwe betaalpas via de post.
  • Uw ING-scanner. Bij een nieuwe betaalpas hoort een nieuwe scanner. Als u geen ING-scanner heeft, kunt u dit gedeelte openlaten.

  Daarnaast wordt op het zogenaamde retourformulier naar de volgende informatie gevraagd:

  • Je voornaam
  • Je achternaam
  • Je geboortedatum (dd-mm-jj)
  • Je straatnaam huisnummer
  • Je postcode
  • Je woonplaats
  • Je telefoonnummer

  Ook moet je de volgende informatie over je bankrekening doorgeven:

  • Type rekening (particulier of zakelijk)
  • Pasnummer
  • Rekeningnummer
  • Huidige pincode betaalpas
  • Huidige pincode ING-scanner

  Duidelijke zaak, hier komt niks dan narigheid van. Stuur je de gevraagde informatie op, dan gaan oplichters met jouw bankpas aan de haal en kijk je binnen de kortste keren tegen een geplunderde rekening aan. Dat je de pas 'doormidden moet knippen' voor 'm op te sturen naar het verzonnen recyclepunt, maakt overigens niets uit: het is betrekkelijk eenvoudig om een doormidden geknipte pas weer functioneel en werkend te krijgen.

  Ga hier dus niet op in en stel ouderen in je omgeving even op de hoogte.

  Recente nepbrieven namens verschillende banken:

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant