Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Opletten: Ouderen opgelicht in strijd tegen bedwantsen

  Opletten: Ouderen opgelicht in strijd tegen bedwantsen

  Heb jij ook last van die vervelende bedwants? Let dan goed op bij het inschakelen van een bestrijdingsbedrijf. Sommige bedrijven blijken hun klanten, voornamelijk ouderen, op te lichten en rekeningen toe te sturen van soms duizenden euro’s, meldt Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).

  Meerburg weet niet hoe veel mensen al opgelicht zijn door de malafide bestrijdingsbedrijven, omdat er volgens hem een soort schaamte heerst onder de slachtoffers. 'Ze vinden het vervelend te melden dat ze bedwantsen hebben, en dan ook nog opgelicht zijn.'

  Speurhond

  Meerburg heeft wel een voorbeeld waarin een 78-jarige vrouw en haar 82-jarige, dementerende man, bezoek kregen van een bestrijdingsbedrijf. Het bedrijf kwam langs met een hond. Dat is volgens Meerburg niet eens zo gek: 'Honden kunnen inderdaad bedwantsen ruiken, maar als een hond aanslaat, is het niet meer dan een indicatie dat de beestjes er kunnen zijn. Het werkt net als met drugshonden: als die drugs ruiken, moet je de drugs nog wel vinden. Dus je moet ook een wants vinden voor je zeker weet dat ze er zijn', zegt hij tegen nieuwssite de Stentor.

  Hittebehandeling

  Volgens het bestrijdingsbedrijf had de woning van het echtpaar een hittebehandeling nodig. De ruimtes worden korte tijd tot 45 graden verwarmd om de bedwantsen uit te roeien. Volgens het bedrijf verplaatsen de bedwantsen zich naar andere vertrekken en was het nodig om de hittebehandeling ook daar uit te voeren. Gevolg: torenhoge rekeningen.

  Wat zijn bedwantsen?

  Bedwantsen zijn kleine insecten die leven van het bloed van hun gastheer. Ze leven vaak onder matrassen. Een beet zorgt bij mensen voor huidklachten en jeuk. Het beestje verplaatst en verspreidt zich volgens Meerburg via kleding en koffers, en omdat Airbnb’s aan populariteit toenemen, wordt het de bedwants makkelijker gemaakt. Meerburg tegen de Stentor: 'Daar waar hotels vaak goed controleren op de aanwezigheid van de bedwants, is dat bij Airbnb's niet zo. Hotels hebben een reputatie hoog te houden.'

  Wat kun je zelf doen?

  Je kunt de bedwantsen volgens Meerburg gewoon zien. 'Twijfel je of het om bedwantsen gaat, dan kun je het beestje laten onderzoeken en daarna eventueel zelf aan de slag met de bestrijding ervan,' zegt hij tegen de nieuwssite.

  Bron: Kennis- en Adviescentrum Dierplagen / De Stentor

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant