Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Ondernemer? Pas op voor ‘hengel-mail’ van zogenaamde bankmedewerkers

    Ondernemer? Pas op voor ‘hengel-mail’ van zogenaamde bankmedewerkers

    Via phishingmails proberen internetcriminelen KVK-gegevens van ondernemers te verkrijgen. Daarmee hebben de criminelen kenmerkende informatie over jou als ondernemer, waarmee ze zich later overtuigend kunnen voordoen als bankmedewerkers, schrijf Deondernemer.nl

    In een bericht afkomstig van de ‘klantenservice’ staat: 'Uit gegevens van de Belastingdienst blijkt dat uw inschrijving in dit bestand niet (meer) voorkomt als actieve onderneming. Dit is voor KVK het signaal dat wij uw onderneming in het handelsregister kunnen uitschrijven.’ Het overkwam Eduard Voorn, toen die net bezig was met z’n aanslag over 2022. Gelukkig bleek het om een e-mailadres te gaan dat niet toebehoord aan de KVK.

    Veel valse mails uit naam van de KVK

    Als ondernemer kan het goed zijn dat je regelmatig mails uit naam van de KVK ontvangt, waarin wordt gevraagd om je gegevens bij te werken. Tanya Wijngaarde van Fraudehelpdesk zegt daarover tegen deondermemer.nl: We hebben dit jaar al zo’n 13.000 meldingen binnengekregen van phishing onder de naam van KVK, dat is best fors. Het afsluitbericht over de Belastinggegevens is nu al 85 keer gemeld.Criminelen gebruiken de verkregen gegevens als voorbereiding op een tweede aanval op een onderneming. Ze doen zich dan voor als bankmedewerker. Ze hebben nu voorkennis en komen dan overtuigend over. Als je het niet vertrouwt, omdat die e-mail er zo goed uitziet, bel het bedrijf of de organisatie op.”

    Bron: Fraudehelpdesk
    Een voorbeeld van een valse KVK mail

    Trap er niet in.

    De KVK heeft inmiddels op haar site aangegeven dat de organisatie nooit boetes uitdeelt en er ook niet mee dreigt:  ‘We dreigen nooit per e-mail of sms om je KVK-nummer in te trekken of om je registratie in het Handelsregister te stoppen. KVK vraagt je nooit per e-mail of sms om gegevens te controleren door op een link te klikken.’ Het beste kun je een verdachte e-mail doorsturen naar [email protected] Zij beoordelen de mails op echtheid en halen waar nodig nepwebsites uit de lucht waar in de mails naar doorverwerzen wordt.

    Dit kun je zelf doen!

    Deondernemer.nl heeft een aantal tips op een rij gezet doe je kunnen helpen om je te beschermen tegen dit soort oplichting. 

    • Gebruik een spamfilter, bijvoorbeeld van je internetprovider en bescherm zo je mailbox tegen phishingberichten.
    • Installeer antivirussoftware, deze waarschuwt als je op een onbetrouwbare link wil klikken of als je een onbetrouwbare website bezoekt. Ook via ScamCheck kun je controleren of een website of link oplichterij, phishing of betrouwbaar is.
    • Blokkeer e-mailadressen van afzenders die je niet vertrouwt. Ontvang je verdachte berichten uit een land waar je geen zaken mee doet? Je kunt berichten uit zo’n land blokkeren. Deze berichten zijn niet meteen weg, maar komen in je spamfilter terecht. 
    • Toch nog twijfels? Bel of chat met het KVK Service Center.

    Bron: Deondernemer.nl

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant