Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nieuwe ransomware gericht op Mac-systemen: wat kun je doen?

  Nieuwe ransomware gericht op Mac-systemen: wat kun je doen?

  Er is ransomware gevonden die zich specifiek richt op gebruikers van MacOS, dat op Mac-systemen wordt gebruikt. Dat is vrij uniek, want het komt niet vaak voor dat dergelijke kwaadaardige software expliciet Mac-systemen aanvalt. Wat moet je weten over deze ransomware, genaamd OSX.EvilQuest.?

  Onderzoekers van onder andere het antivirusbedrijf MalwareBytes vonden deze ransomware na een tip. De ransomware OSX.EvilQuest. wordt zoals het ernaar uitziet verspreid via torrents met illegale software. 

  Wat is ransomware en hoe werkt OSX.Evilquest.?

  Het principe van ransomware is dat deze software (delen van) je harde schijf vergrendelt, waardoor toegang tot belangrijke documenten onmogelijk wordt gemaakt of bepaalde functies niet langer werken, om het heel kort samen te vatten. Deze ransomware vormt daarop geen uitzondering: het virus komt ongemerkt mee in een torrent, installeert zichzelf en is vervolgens in staat om bestanden te versleutelen.

  De onderzoekers merken wel op dat het niet het meest kwalitatief hoogstaande voorbeeld van ransomware betreft: zo kan het geruime tijd duren voordat de ransomware daadwerkelijk begint met het versleutelen van belangrijke bestanden. Toch is dat vanzelfsprekend iets waar je liever niet mee te maken krijgt.

  Wat willen de makers?

  Vergeleken met de meeste ransomware lijk je er in dit geval betrekkelijk voordelig van af te komen. Er zijn meldingen van een pop-up met de mededeling dat je 50 dollar in bitcoin dient te voldoen. Zodra je betaalt, wordt je systeem weer vrijgegeven, al is tot op heden niet bekend of de afzender deze belofte daadwerkelijk waarmaakt.

  Volgens beveiligingsonderzoekers van Objective See zou deze ransomware ook een keylogger bevatten. Daarmee kunnen wachtwoorden worden buitgemaakt, en dat kan in theorie natuurlijk uitermate vervelende consequenties hebben. Ook wordt melding gemaakt van poging tot diefstal van eventuele cryptowallets, mocht je daarover beschikken. Evenmin zaken waar je niet op zit te wachten.

  Maak regelmatig een back-up

  Volgens de onderzoekers is de meest eenvoudige manier om je tegen deze ransomware te wapenen om simpelweg met enige regelmaat een back-up van je systeem te maken. Heb je toch een keertje pech? Dan kun je het één en ander betrekkelijk eenvoudig terugdraaien.

  Overigens ook niet onverstandig: vermijd torrents met illegale software, je weet immers nooit wat voor ongewenste rommel erin verstopt zit.

  Bron: Security.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant