Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Minder slachtoffers online criminaliteit in 2022

    Minder slachtoffers online criminaliteit in 2022

    Er is een lichte daling in het aantal slachtoffers dat te maken krijgt met online criminaliteit. In 2021 kwam volgens het CBS 16,9% van de Nederlanders in aanraking met online oplichting of fraude, in 2022 zakte dit percentage tot 14,8%. Toch heeft online criminaliteit nog altijd veel impact op de slachtoffers, met alle gevolgen van dien.

    2,2 miljoen Nederlanders van 15 jaar of ouder gaven aan afgelopen jaar slachtoffer te zijn geweest van een of meer vormen van online criminaliteit. Dit leidde bij 37% van de slachtoffers tot minder vertrouwen in mensen en 30% voelt of voelde zich minder veilig. Een groep van ongeveer 8% gaf zelfs aan slaapproblemen, depressieve klachten en angstklachten eraan over te houden. Slechts 20% van alle slachtoffers deed aangifte bij de politie, meldt het CBS. De meest genoemde reden om niets te melden of geen aangifte te doen is omdat er niet aan wordt gedacht, of dat men het niet belangrijk vindt, gevolgd door ‘het helpt toch niet’.

    Jongeren de dupe van online bedreiging en intimidatie

    Van de 15- tot 25-jarigen werd een op de vijf in 2022 slachtoffer van online bedreiging, pesten, stalken of shamesexting. Bij die laatste worden (naakt)foto’s of -filmpjes van het slachtoffers verspreid of wordt hiermee gedreigd. Omdat de foto’s en filmpjes lastig te verwijderen zijn, hebben de slachtoffers hier vaak nog lange tijd last van.

    Bron: CBS
    Verschillende vormen van online criminaliteit in 2022

    Beveiligingsmaatregelen

    Ruim 25% van de Nederlanders geeft aan zich veel zorgen te maken over online misbruik van bankgegevens of persoonsgegevens. 80% heeft daarom een of meer beveiligingsmaatregelen getroffen. 80% geeft aan apparaten of accounts te vergrendelen door middel van een toegangscode, wachtwoord, vingerafdruk en/of face-id. Ruim 65% controleert bijlagen van e-mails vóór het openen ervan en 60% geeft aan updates zo snel mogelijk uit te voeren. Tweestapsverificatie en wachtwoorden van 16 tekens zijn met 25% en 15% maatregelen die het minst vaak werden genomen.

    Toch veilig

    Ondanks alles voelt de helft van de Nederlanders zich veilig of heel veilig als ze het internet gebruiken. Wel spreekt het Openbaar Ministerie in het jaarverslag over 2022 de verwachting uit dat (ondanks de daling) de cybercriminaliteit weer zal toenemen vanwege de algehele digitalisering.

    Bron: CBS.nl

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant