Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Er is een bende Marktplaats-oplichters actief

  Er is een bende Marktplaats-oplichters actief

  Er zijn in het leven een aantal zekerheden. Eén daarvan is dat je hoogstwaarschijnlijk met oplichters in aanraking komt als je zaken doet op een online handelsplatform als Marktplaats. We kregen een aantal meldingen van pogingen tot fraude, en daar is iets opvallends aan de hand.

  Trouwe kijkers van ons programma en volgers van de website hoeven we vermoedelijk niks meer uit te leggen over de zogenaamde één-cent-truc. Kort samengevat: het uitgangspunt is dat je een succesvolle koop- of verkoopdeal denkt te bereiken met de tegenpartij, maar om jouw identiteit te bevestigen, moet je even een zeer gering bedrag overmaken.

  Degene met wie je denkt te handelen, komt met een zielig verhaal over eerdere negatieve ervaringen en is daarom extra op zijn hoede. Het vervolg is duidelijk: oplichters proberen je naar een vervalste betaalomgeving te lokken om een kleine betaling te bevestigen, en gaan vervolgens met jouw inloggegevens aan de haal.

  Medio november besteedden wij in de uitzending nog aandacht aan dergelijke fraude. Uiteindelijk wist de politie een verdachte in deze zaak aan te houden.

  Joel, Deniz of Laura uit Delfzijl

  Op ons forum druppelen wat meldingen binnen over ene 'Joel' en/of 'Deniz' uit Delfzijl, een Marktplaatsgebruiker die volgens een screenshot dat ons werd toegestuurd al ruim dertien jaar actief is. Hij bedient zich van het adres Ankerstraat 10 met bijbehorende postcode 9934 KC. Dit adres klopt echter niet: de straatnaam en postcode corresponderen niet. Het is dan ook voor de hand liggend dat dit adres willekeurig is gekozen en door de oplichter wordt misbruikt.

  Ook per mail kregen we een aantal meldingen, en vermoedelijk gaat het om dezelfde dader of daders. In alle gevallen gebruikt de afzender namelijk dezelfde smoes, en op basis van de formulering en de spellingstechnische eigenaardigheden ('vondt' met dt, 'tikkie van 0,03 cent'), weten we dat talloze mensen door dezelfde persoon of personen benaderd zijn. De naam 'Laura' is ook genoemd op ons forum: bestaande Marktplaats-accounts worden vermoedelijk gehackt voor malafide doeleinden.

  Spelfouten en eigenaardigheden

  Dit is in alle gevallen de tekst waarmee de oplichter je vertrouwen probeert te winnen.

  'ik heb nog wel een vraagje. Ik ben in het verleden wel eens opgelicht en vondt dat echt niet fijn. Zou u het erg vinden als ik u een tikkie stuur van 0,03 cent alleen ter verificatie van uw identiteit. Indien u klaar bent doe ik uiteraard de volledige naar u toe! Adres: ankerstraat 10, 9934KC Delfzijl Mvg Joel'

  Toegestuurde conversatie van een alerte verkoper

  Waarschijnlijk wordt deze tekst door meerdere accounts gebruikt: haalt Marktplaats één account offline, dan is het slechts afwachten tot het via een ander gehackt account opnieuw wordt geprobeerd. Het is te allen tijde aan te raden om nooit in te gaan op dergelijke betalingsverzoeken. Probeert iemand dit bij jou? Dan weet je dat het foute boel is. Rapporteer het account in dat geval zo spoedig mogelijk bij Marktplaats.

  Toch opgelicht? Doe aangifte. Als de politie signaleert dat dezelfde persoon of groep verantwoordelijk is voor meerdere gevallen van oplichting, is het voor de politie makkelijker om er een zaak van te bouwen. Het heeft bovendien zin: dat Rotterdamse oplichtertje uit het eerder genoemde nieuwsbericht was zonder aangiftes nooit van zijn bed gelicht.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant