Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Schade grootschalige fraude met nep-Tikkies loopt in de tienduizenden euro’s

  Schade grootschalige fraude met nep-Tikkies loopt in de tienduizenden euro’s

  Spullen verkopen op Marktplaats en op die manier wat bijverdienen, veel mensen doen het. Hoe wrang is het dan als je ineens al je spaargeld kwijt bent aan een omvangrijk netwerk van fraudeurs, dat werkt met katvangers, tussenrekeningen en vervalste 'Tikkies'?

  Minimaal 250 individuele Marktplaatsverkopers kregen de afgelopen maanden zo’n valse Tikkie vanaf hetzelfde telefoonnummer, 06-85865367. De oplichter ging behoorlijk consequent te werk en vertelde keer op keer hetzelfde verhaal: 'Sorry dat ik dit vraag maar ik Ben al 2 keer opgelicht dus ben heel heel voorzichtig nu hiermee. Kan ik je een verzoek van 1cent sturen als dat is gelukt heb ik het direct op me rekening, en durf ik direct te betalen.'

  Voorbeelden uit twee gesprekken met de oplichter

  In werkelijkheid zorgt het klikken op deze link en het invullen van je bankgegevens ervoor dat de oplichter toegang krijgt tot je bankrekening. Helaas geldt dit voor veel slachtoffers van deze fraudeur.

  Meer weten over fraude met valse Tikkies en de één-cent-truc? Volg onderstaande link.

  Tikkie, valse betaal-apps en de één-cent-truc

  Niet alleen je geld, maar ook je spullen kwijt

  Om geloofwaardig over te komen, gaven de fraudeurs ook steeds aan op welk adres ze de Marktplaatsproducten wilde ontvangen. Goedgelovige verkopers hadden hun spullen al opgestuurd voordat ze erachter kwamen dat ze met oplichting te maken hadden. Eén van die adressen hebben we bezocht. De huiseigenaren weten zich geen raad: ze hebben al zo'n 40 pakjes ontvangen en kunnen er niets mee. Ze willen de pakjes niet hebben, maar kunnen ze ook niet terugsturen omdat een retouradres ontbreekt.

  Netwerk vol valse namen, rekeningnummers en katvangers

  De redactie van Opgelicht?! sprak tientallen personen die door dit telefoonnummer benaderd zijn. Onder de namen Diana van Zwol, Van Meren, Miranda van Bergen, Latischa en vele andere namen probeerde de oplichter rekeningen leeg te trekken. Helaas is dit in enkele gevallen gelukt en zijn er tienduizenden euro's gestolen. De gebruikte namen blijken al snel fake te zijn of erger nog, namen van mensen die slachtoffer zijn geworden van identiteitsfraude.

  De oplichter wordt uit de tent gelokt als één van de slachtoffers het gesprek met hem aangaat. Om te bewijzen hoeveel hij al heeft verdiend, stuurde hij foto's van stapels contant geld, filmpjes van zijn WhatsAppcontacten die hij probeert op te lichten en screenshots van bankrekeningen. De oplichter liet daarmee dom genoeg een spoor van bewijsmateriaal achter waar wij ons op konden storten. 

  'Jack Rotterdam'

  De katvangers die wij traceren en spreken, geven toe dat hun rekening is gebruikt om geld van slachtoffers op te storten, maar zijn zich zogenaamd van geen kwaad bewust. Eén van hen gaat na ons bezoek wel direct aangifte doen bij de bank en het politiebureau omdat ze sinds een week of drie haar pas zou zijn verloren en deze vervolgens werd misbruikt. Het geld van het slachtoffer was echter vier weken daarvoor al op haar rekening verschenen. Een andere katvanger zegt zijn rekening beschikbaar te hebben gesteld na een vraag van een collega. Maar wie deze collega is en hoe we hem kunnen bereiken, kan hij ons niet vertellen. Hij noemt hem 'Jack Rotterdam' en beschrijft hem als een bouwvakker met een Pools accent. De werkgever is ons ook niet van dienst en ontkent deze 'Jack Rotterdam' te kennen, terwijl ze wel bevriend zijn op Facebook.

  Meer voorbeelden uit twee gesprekken met de oplichter

  De baas houdt zich schuil

  We willen uiteraard de verhalen van de katvangers checken en weten waar het geld dan wel gebleven is. Het telefoonnummer waarmee de nep-Tikkies verzonden zijn, is telefonisch niet te bereiken. Per WhatsApp krijgen we wel reactie. Volgens hem spreken we nu met 'de baas' en gaat niemand zijn geld ooit terug zien. 'Jullie krijgen mij nooit te pakken.'

  Om zijn actie kracht bij te zetten, krijgen ook wij foto's te zien van stapels biljetten van vijftig euro en rekeningoverzichten van gedupeerden. Hij lacht nog een keer en waarschuwt ons: 'Deze nummer is binnekort ook niet meer bereikbaar. Na dat alle nummers een sms krijgen van cjib. Ja, daar dacht je niet bij na he.

  Terugkijken: Cybertip - de één-cent-truc

   

  Aangifte doen heeft zin

  Tot nu toe zijn er in ieder geval zes slachtoffers die aangifte hebben gedaan tegen deze groep fraudeurs. Allen hebben zij het betaalverzoek waar de ellende mee begon, gekregen van het telefoonnummer 06-85865367. Helaas kan de politie dit telefoonnummer niet blokkeren. De dreiging dat hij hier phishing-smsjes uit naam van het CJIB mee gaat versturen is helaas niet voldoende. Wel is de politie alle gegevens van de aangiftes die door het hele land zijn gedaan aan het verzamelen en gaan ze onderzoeken of ze op basis van de informatie actie kunnen ondernemen.

  Ben jij ook opgelicht door iemand die dit telefoonnummer gebruikte? Doe dan vooral online aangifte of melding via politie.nl.

 • Ook interessant