Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Met de temperatuur, stijgt ook het aantal online scams

  Met de temperatuur, stijgt ook het aantal online scams

  De temperaturen stijgen en de dagen worden langer: de zomervakantie staat voor de deur. Of je nu van plan bent om te ontspannen op het strand of een nieuwe stad te verkennen, zomervakanties bieden een broodnodige onderbreking van de dagelijkse routine. Helaas denken cybercriminelen er net zo over, en terwijl velen van ons zich voorbereiden op een pauze van het werk, zijn zij bezig met hun eigen plannen.

  Zo werden er in mei 29.880 nieuwe domeinen geregistreerd die betrekking hadden op het onderwerp zomervakantie, blijkt uit onderzoek van Check Point Research. Van die domeinen was 1 op de 83 kwaadaardig of verdacht. Vaak gaat het om sites met (te) lucratieve aanbiedingen. Hiermee spelen cybercriminelen in op mensen die op zoek zijn naar een goedkope vlucht of hotel.

  Het aanbieden van hotel- en luchtvaartaccounts met daarop beloningspunten is één van de methoden die wordt gebruikt. Met deze beloningspunten kan de gebruiker gratis of goedkoop gebruik maken van een vlucht of hotel, bijvoorbeeld bij het Marriott. Echter is de kans groot dat je iets koopt zonder waarde óf dat je wordt verleid om op een link te klikken die als doel heeft om je op te lichten.

  Neppe reisbureaus

  Daarnaast blijkt dat er ‘reisbureaus’ worden opgezet die hotelboekingen en vliegtickets voor een gereduceerde prijs aanbieden. Soms scheelt dat wel 45-50%. Deze deals worden echter besteld met gestolen accounts van hotels, luchtvaartmaatschappijen en andere reis-gerelateerde websites. Ook vond Check Point Research phishingmails die een luchtvaartmaatschappij imiteerde. Hierin werden compensaties aangeboden voor vertraagde vluchten. Via de linkjes in deze mails proberen de criminelen gegevens of geld te stelen.

  Extra alert

  Tegenover Hart van Nederland verklaart hoogleraar economische psychologie: ‘"We beschouwen het vakantiegeld als een extraatje, waardoor de kans groter is dat we het impulsief uitgeven." Extra alertheid is dus gewenst als je opeens een flinke aanbieding van jouw droomvakantie voorbij ziet komen. Juist omdat fraudeurs slim inspelen op je emoties ben je eerder geneigd om op zo’n aantrekkelijke aanbieding in te gaan en ben je misschien minder kritisch over de aanbieding dan je normaal bent.  Wees dus met het boeken van je volgende vakantie éxtra alert en onthoud: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het meestal ook.

  Bronnen: Emerce & Hart van Nederland

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant