Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Engelse phishingmail namens UPS over pakket dat wacht op bezorging

  Engelse phishingmail namens UPS over pakket dat wacht op bezorging

  In de Engelse UPS-mail wordt gevraagd om de bezorging van je pakket in te plannen en de bezorggegevens te bevestigen. 

  Een Engelse phishingmail komt vaak minder geloofwaardig over dan een Nederlandse mail, behalve als de afzender wereldwijd actief is zoals UPS. Bovenaan het bericht staat: “Delivery of the suspended package”. Om het pakket bij jou te laten afleveren dien je de bezorggegevens te bevestigen via een onbekende link. Om het bericht geloofwaardiger over te laten komen hebben de criminelen zelfs een trackingcode (‘560-GTTPE’) toegevoegd. 

  ‘Subscribe to our pushnotifications to avoid this from happening again!’, staat in het bericht. Toch zijn de enige aan te raden pushberichten die van onze gratis Opgelicht?!-app. Zo blijf je op de hoogte van actuele phishingberichten namens koeriersdiensten en kun je echte trackingmails van nep onderscheiden (te downloaden via de App Store en Play Store).

  Geen legitieme link van UPS 

  Als je op je desktop met de cursor op de groene knop gaat staan en op je telefoon de knop ingedrukt houdt, dan kun je controleren welke link daadwerkelijk achter de knop zit. In dit geval begint de link met ‘storage.googleapis.com’ en dat webadres wordt niet gebruikt door UPS. 

  Bescherm jezelf

  Heb je toch geklikt? Er is een kans dat de cybercriminelen er niet op uit zijn om je apparaat te infecteren met malware, dus er is nog geen directe reden tot paniek. Heb je jouw bankgegevens ingevuld? Neem dan direct contact op met je bank of creditcardmaatschappij en stel UPS op de hoogte om meer slachtoffers te voorkomen. 

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant