Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Lusha achterhaalt en verkoopt telefoonnummers, wat moet je weten?

  Lusha achterhaalt en verkoopt telefoonnummers, wat moet je weten?

  Een extensie op Google Chrome die e-mailadressen en telefoonnummers achterhaalt, en vervolgens zonder toestemming verkoopt aan derden. Dat is Lusha, een programma dat contactgegevens opgraaft via een scan van iemands LinkedIn-pagina. Hoe werkt dit? Is het wel legaal? En kun je voorkomen dat jouw gegevens gedeeld worden? 
   

  Het blijkt vrij simpel om iemands gegevens via Lusha in handen te krijgen. Zo bleken telefoonnummers van bijvoorbeeld Kamerleden, influencers en kunstenaars toegankelijk, weet Trouw te melden

  Hoe werkt Lusha? 

  Gebruikers van Lusha kunnen naar iemands profiel op LinkedIn gaan, om vervolgens een zoekopdracht uit te laten voeren. Lusha kijkt dan of desbetreffende persoon te koppelen valt aan contactgegevens die ergens online staan opgeslagen. 'Het is eigenlijk gewoon een extensie die heel veel bronnen op het internet afstruint en combineert', zegt Sanne Maasakkers, security-expert en ethisch hacker bij Fox-IT.

  Op deze manier probeert Lusha contactgegevens op te graven. Soms rolt er niets uit of blijkt de informatie niet te kloppen, maar ook regelmatig heeft Lusha het bij het juiste eind. Zo zou het dus kunnen dat iemand jouw contactgegevens in handen krijgt, terwijl je hier geen toestemming voor hebt gegeven. Iets waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten. 

  Eigenaar wordt niet geïnformeerd 

  Het probleem met Lusha is dat ze de gegevens zonder toestemming verzamelen en doorverkopen. 'Als je persoonsgegevens verwerkt en aanbiedt, moet je de eigenaren hebben geïnformeerd', zegt privacy-advocaat en -hoogleraar Gerrit-Jan Zwenne tegenover Trouw. 

  Lusha zegt zelf een 'gerechtvaardigd belang' te hebben voor het verzamelen en verkopen van gegevens. De Aurotiteit Persoonsgegevens zegt dat er sprake is van een gerechtvaardigd belang 'als u een belang heeft dat de samenleving zó zwaarwegend vindt dat het erkenning heeft gevonden in het recht. En u dit belang alleen kunt behartigen door persoonsgegevens te verwerken.' Het is de vraag of hier sprake van is. De Autoriteit Persoonsgegevens doet (vooralsnog) geen onderzoek naar Lusha. 

  Je kunt overigens wel Lusha verzoeken om je gegevens uit de database te halen.

  Kun je voorkomen dat je gegevens gedeeld worden? 

  Een belangrijke vraag is of je kunt voorkomen dat Lusha je gegevens verzamelt. 'Als het al eenmaal op het internet staat, wordt het een beetje lastig', legt Sanne Maasakkers uit. Als je bijvoorbeeld je telefoonnummer op je Facebook-pagina had staan en dat nu verwijdert, is dat geen garantie dat het ook echt van het internet af is. 'Het kan ondertussen al ergens anders opgeslagen zijn.'

  De belangrijkste tip is dus om te voorkomen dat je contactgegevens überhaupt op het internet komen te staan. 'Dus niet zomaar overal je telefoonnummer plaatsen. Al helemaal niet in combinatie met je voor- en achternaam. En ervoor zorgen dat het niet zichtbaar is op je profiel op bijvoorbeeld Marktplaats, Facebook of LinkedIn. Het zijn een beetje open deuren, maar zorg er gewoon voor dat je dit soort informatie zo min mogelijk deelt.'

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant