Criminelen misbruiken de namen van onder andere rechtbanken om slachtoffers te maken via spoofing. Ze doen zich hierbij voor als rechtspraakmedewerker en vragen slachtoffers geld over te maken.
Het blijkt te gaan om spoofing uit naam van rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges. Hiervoor waarschuwt De Rechtspraak. Het lijkt dan dus of je echt in contact bent met bijvoorbeeld een rechtbank, bijvoorbeeld doordat je het juiste telefoonnummer op je telefoon ziet verschijnen, maar in werkelijkheid heb je een oplichter aan de lijn.
'Vervolging afkopen'
Slachtoffers worden vaak in het Engels benaderd, waarbij het doel is om mensen geld over te laten maken. Zo proberen ze je bijvoorbeeld wijs te maken dat je onderdeel bent van een onderzoek en dat je vervolging af kunt kopen, noemt de Rechtspraak.
Dit gebeurt overigens niet alleen telefonisch. Ook via sms, WhatsApp of e-mail wordt de naam van de Rechtspraak misbruikt.
Dit is natuurlijk geen legitieme werkwijze
Het spreekt voor zich dat je nooit op deze manier door een dergelijke instantie wordt gevraagd om een transactie te doen. Hetzelfde geldt voor het delen van informatie als je wachtwoord of bsn. Verder stelt de Rechtspraak dat je ook moet opletten als je in een tekstbericht het verzoek krijgt om iets te sturen of te downloaden. En weet ook dat je gewoon in het Nederlands wordt benaderd als er iets aan de hand is.
Beweert iemand voor een rechterlijke instantie te werken? Wees dan alert en neem bij twijfel zelf contact op met de Rechtspraak.