Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gedupeerden datalek GGD in kaart gebracht: jouw gegevens buitgemaakt?

  Gedupeerden datalek GGD in kaart gebracht: jouw gegevens buitgemaakt?

  Door een kwetsbaarheid in het vaccin- en coronatestsysteem van de GGD zijn in ieder geval gegevens van duizend mensen op straat komen te liggen. Dat aantal kan nog oplopen. De informatie is onbevoegd ingezien, gestolen en mogelijk doorverkocht, blijkt uit onderzoek van de politie en GGD. Het lek kwam in januari aan het licht na berichtgeving van RTL Nieuws.

  Het buitgemaakte bestand bevat namen, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen, burgerservicenummers en informatie over de nationaliteit. Mensen van wie gegevens zijn gelekt worden door GGD geïnformeerd per brief. Mogelijk loopt het aantal van duizend nog op, het onderzoek van de politie is nog niet afgerond.

  Je gegevens liever laten verwijderen?

  De GGD zegt maatregelen te hebben genomen om de data beter te beschermen: zo heeft GGD actie ondernomen om te voorkomen dat medewerkers eenvoudig zonder bevoegdheid gegevens uit systemen kunnen halen. Ook is een speciaal team aangesteld dat checkt of GGD zorgvuldig met de gegevens omgaat. De GGD benadrukt dat testen en vaccineren belangrijk blijft.

  Bij coronatests en -vaccinaties worden nog steeds persoonsgegevens verwerkt. GGD schrijft zich te houden aan de wettelijke bewaartermijnen, en verwijdert informatie als die niet langer noodzakelijk is. De maximale bewaarperiode is vijf jaar. De GGD zegt gegevens in ieder geval te bewaren gedurende de pandemie.

  Wie zijn gegevens liever laat verwijderen kan een verwijderverzoek indienen. Dat kan via de website van de regionale GGD. Ga naar de website van GGD en vul linksboven in het zoekveld je woonplaats in om zo de website van de GGD bij jou in de buurt te vinden. Een verwijderverzoek kan in sommige gevallen consequenties hebben, zo waarschuwt GGD. Meer daarover lees je in dit bericht. En, zo zegt GGD, het is niet nodig gebruik te maken van (betaalde) websites die aanbieden te helpen bij het verwijderen van je gegevens. Je kunt je verzoek kosteloos direct bij GGD indienen.

  Meer vragen en antwoorden over de datadiefstal vind je bij de GGD.

  Welke gevaren loop je als je persoonsgegevens in verkeerde handen vallen?

  Je kunt slachtoffer worden van oplichting. Criminelen bellen of mailen je uit naam van een geloofwaardige instantie (zoals je bank) en proberen je vertrouwen te winnen door persoonlijke informatie over jou met jou te delen. Opgelicht?! besteedde daar eerder al aandacht aan, bekijk de video (tekst gaat door onder de video):

  Een ander risico is identiteitsfraude: criminelen gebruiken dan jouw informatie om producten en diensten af te sluiten op jouw naam. Of om een bankrekening te openen of een creditcard aan te vragen.

  Dan bestaat ook nog de 'vriend-in-nood-fraude': je wordt dan via WhatsApp benaderd, zogenaamd door een kennis, die je bijvoorbeeld vraagt om een bedrag over te maken.

  Het komt er dus op neer dat fraudeurs zich voordoen als iemand anders en jou proberen te overtuigen door zoveel mogelijk informatie over jou te verzamelen. Meer daarover lees je in dit artikel: Fraudehelpdesk: 'Pretexting wordt dé oplichtingstruc van 2021'.

  Het is dus goed om alert te zijn op deze vormen van fraude. Volges de politie is het bovendien verstandig tweetrapsverificatie in te stellen voor je socialemedia-accounts en je e-mail. Hoe je dat doet lees je in dit bericht: Wat is de veiligste vorm van tweestapsverificatie?

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant