Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Frauduleuze mail uit naam van Rabobank: 'U heeft een nieuw bericht'

  Frauduleuze mail uit naam van Rabobank: 'U heeft een nieuw bericht'

  Hoe korter een mail van de bank, hoe geloofwaardiger deze kan overkomen. Toch is de mail “U heeft een nieuw bericht”, die namens Rabobank wordt rondgestuurd nep. 

  In een eerste oogopslag lijkt de mail officieel van Rabobank te komen. Vaak sturen officiële instellingen namelijk een korte mail waarin ze laten weten dat er een bericht voor je klaarstaat. Om deze te bekijken word je vervolgens verzocht om naar de website of app te gaan, waar je moet inloggen in je account. In de onderstaande mail hebben de oplichters een link verwerkt in het bericht en juist dat is gevaarlijk. 

  Valse mail Rabobank Bron: Fraudehelpdesk

  Klik niet op de link

  Als een officiële instelling je wil wijzen op een openstaand of nieuw bericht, dan verwijzen ze je zonder link naar de inlogpagina op hun website of app. In dit geval staat er: “Lees het bericht gemakkelijk via onze website” en dien je te klikken op ‘website’. 

  Heb je deze mail binnengekregen en twijfel je of het echt of nep is? Check dan waar de link in het bericht naartoe gaat. Ga op je desktop met de cursor over de link of houd de link ingedrukt op je telefoon, zodat het hele webadres in beeld verschijnt. Pas op dat je niet op de link klikt. 

  Controleer vervolgens of de URL betrouwbaar is. Bij een URL van de Rabobank staat vóór de eerste enkele schuine streep altijd: rabobank.nl. Voorbeeld:

  Onpersoonlijke benadering

  In de mail word je bovendien aangesproken met “Beste klant”. Dit is erg onpersoonlijk. Meestal spreekt een bank jou aan met jouw naam of klantgegevens. Een persoonlijke aanhef is overigens geen garantie dat een mail betrouwbaar is. Soms maken criminelen gebruik van persoonsgegevens die ze hebben buitgemaakt bij hacks en datalekken. Blijf dus altijd alert en controleer meerdere aanwijzingen die wijzen op een phishingbericht.

  Er zijn meerdere wegen die naar Rabobank leiden

  Wil je controleren of er echt een bericht voor je klaarstaat? Ga dan naar de officiële website van Rabobank. Zoek zelf hun website op via de zoekbalk van je telefoon of desktop of open de Rabo App en log hier in op jouw account. 

  Als er geen bericht klaar staat, dan kun je ervan uitgaan dat het phishing is.  

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant