Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Frauduleuze mail uit naam van Apple over beperkingen iCloud-account

  Frauduleuze mail uit naam van Apple over beperkingen iCloud-account

  iCloud-gebruikers opgelet; heb je een mail ontvangen waarin staat dat je iCloud-account wordt beperkt om veiligheidsredenen? Wacht dan even met actie ondernemen, het gaat hier namelijk om een phishingmail. 

  “Uw documenten, contacten, e-mail en apparaatgegevens maken geen back-up meer naar iCloud en uw foto’s en video’s uploaden niet naar iCloud-foto’s”, begint de valse mail. Wanneer je gebruik wil blijven maken van deze iCloud-service, word je gevraagd om je opslagabonnement te upgraden. Zo proberen oplichters je te verleiden om op een link te klikken. Doe dit niet, want hiermee loop je het risico je apparaat te infecteren met een virus. 

  Mail ziet er anders uit dan Apple's mails

  De valse mail wijkt qua vormgeving en schrijfstijl af van een officiële mail namens Apple. Zo is het Apple-logo pontificaal bovenaan de mail geplakt en wordt de mail afgesloten met: ‘Eerlijk, Apple Inc.’ Apple laat op hun website weten om te letten op mails die er heel anders uitzien dan eerdere mails die je van het bedrijf hebt ontvangen. Bij twijfel kun je deze dus altijd met elkaar vergelijken. 

  Neppe mailadressen 

  Een element om waakzaam op te zijn, is het mailadres waarmee de phishingmail verzonden wordt. Wanneer het mailadres van de afzender niet overeenkomt met de naam van het bedrijf, is dit een kenmerk van phishing. Dit laat Apple weten op hun webpagina over phishing. Ook wanneer een mail namens Apple wordt verstuurd naar een mailadres die niet gekoppeld is aan je iCloud-account, moeten er alarmbellen afgaan. 

  Valse URL’S 

  In de valse mail wordt de optie geboden om op een ‘Help’ link te klikken. Deze link kan er correct uitzien, maar check altijd de URL en vergelijk deze met die van de supportpagina van de officiële website. Deze komen vaak niet overeen en dus is er sprake van een valse URL. Oplichters proberen op deze manier aan jouw persoonlijke gegevens te komen, houdt deze dus achter slot en grendel. 
   

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant