Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Facebookpagina 'Woning huren in Amsterdam? Like ons' biedt niet-bestaande woningen aan

  Facebookpagina 'Woning huren in Amsterdam? Like ons' biedt niet-bestaande woningen aan

  Oplichting met nepwoningen is het handelmerk van de Facebookpagina 'Woning huren in Amsterdam? Like ons', waar de websites Snelhurenin020.nl en Huurwoningen020.nl aan gekoppeld zijn. Spotgoedkope, riante huurwoningen in de hoofdstad, leuk voor je studerende (klein)kinderen. Het probleem? De woningen bestaan niet. Je betaalt dus voor niets.

  Over de overspannen woningmarkt hoeven we vermoedelijk niets meer te vertellen. Door de toenemende flexibilisering op de arbeidsmarkt wordt het voor velen steeds moeilijker om in aanmerking te komen voor een hypotheek en door de stikstofcrisis komen nieuwe bouwprojecten in gevaar. Het gevolg is dat er simpelweg onvoldoende huizen worden gebouwd om aan een steeds groter wordende vraag te kunnen voldoen.

  Bij je ouders blijven wonen is op een gegeven moment natuurlijk geen optie meer en in grote steden kun je gerust tien jaar of langer wachten op een sociale huurwoning. Veel starters op de woningmarkt, voornamelijk twintigers en dertigers, zijn dan ook aangewezen op de vrije huursector. Helaas betaal je je daar helemaal scheel voor een huurwoning: huurprijzen van ver boven de duizend euro zijn in de Randstad - en zéker in Amsterdam - eerder regel dan uitzondering.

  Ontwikkelingen op de huurmarkt

  Huurwoningplatform Pararius brengt ieder kwartaal een overzicht uit met daarin de meest recente trends op het vlak van huurprijsontwikkeling. De meest recente constatering is dat de huurstijgingen weliswaar afvlakken, maar dat is niet zozeer te wijten aan een afname van de vraag. De verklaring moet eerder gezocht worden in het feit dat de bovengrens van wat mensen überhaupt kunnen betalen in zicht komt. 

  Volgens Pararius betaal je als huurder voor een Amsterdamse huurwoning in de vrije sector gemiddeld € 23,68 per vierkante meter. In stadsdeel Amsterdam-Centrum betaal je per vierkante meter zelfs € 25,84 per maand, al zitten stadsdelen als Oost en West daar nipt onder.

  Huurprijzen in Amsterdam per stadsdeel (bron: Pararius.nl)

  Goedkoopste huurwoningen in Amsterdam

  Voor de aardigheid besluiten we eens te kijken naar het actuele aanbod op Pararius. Wat zou er zoal aan woningen te huur zijn voor een (overwegend kale) huurprijs tussen de 700 en de 1000 euro per maand? De goedkoopste vijf woningen zijn als volgt:

  • Kamer van 22m2 in een gedeelde woning aan de Holendrechtstraat (stadsdeel Zuid) voor € 720,- per maand (inc. g/w/l)
  • Kamer van 10m2 in een gedeelde woning aan de Kantershof (stadsdeel Zuidoost) voor € 750,- per maand (inc. g/w/l)
  • Huurwoning van 106m2 aan de Wethouder Den Hartogstraat (stadsdeel Zuidoost) voor € 874,- per maand (exc. g/w/l)
  • Huurwoning van 70m2 aan de Bijlmerdreef (stadsdeel Zuidoost) voor € 898,- per maand (exc. g/w/l)
  • Huurwoning van 106m2 aan het Wethouder Abrahamspad (stadsdeel Zuidoost) voor € 934,- per maand (exc. g/w/l)
  • BONUS: Kamer van 24m2 in een gedeelde woning aan de Troelstralaan (stadsdeel Nieuw-West) voor € 950,- (inc. g/w/l). Inderdaad. Bijna duizend euro per maand, voor een kamer.

  Wat is het aanbod op 'Woning huren in Amsterdam? Like ons'?

  De goedkoopste woningen op Pararius schetsen toch een vrij duidelijke beeld: voor veel mensen is wonen in de hoofdstad niet zomaar te betalen. Maar als de Facebookpagina 'Woning huren in Amsterdam? Like ons' dan de volgende woningen aanbiedt, is dat dan niet een veel interessantere optie? Een greep uit het assortiment:

  • € 649,- per maand inclusief gas, water en licht voor een appartement van 71m2 met ruime tuin (40m2) en drie slaapkamers in stadsdeel West
  • € 602,- per maand inclusief gas, water en licht voor een appartement van 79m2 met balkon in De Pijp
  • € 621,- per maand inclusief gas, water en licht voor een appartement van 89m2 met ruime tuin (40m2) en drie slaapkamers nabij het Vondelpark
  • € 341,- per maand inclusief gas, water en licht voor een studio van 45m2 met eigen faciliteiten in stadsdeel Zuid

  Tsja. Dat klinkt allemaal natuurlijk wel te mooi om waar te zijn als je de werkelijke huurprijsontwikkelingen kent en je ziet wat er op Pararius aan legitiem aanbod te huur wordt aangeboden. Het zijn bovendien stuk voor stuk woningen die onder de huurliberalisatiegrens zitten, en dat is verdacht.

  Ben je een student met een kleine beurs? Dan vraag je toch gewoon huurtoeslag aan. Dan betaal je nóg minder uit eigen zak om lekker te kunnen wonen, en dat maakt de advertenties nog aantrekkelijker. Of zou het werkelijk mogelijk zijn om zulke riante woningen voor dergelijke prijzen te kunnen huren in de duurste gemeente van Nederland?

  Advertentie voor een wel érg goedkope huurwoning
  Bijbehorende foto's
  Nog een verdacht goedkope huurwoning - mét ruime tuin!

  Foto's van sommige woningen zijn gestolen

  We houden de pagina een tijdje in de gaten. Een paar keer hebben we gezien dat beeldmateriaal dat in advertenties gebruikt wordt simpelweg van andere pagina's is gestolen. De laatste tijd komt dat niet meer voor, al worden dezelfde woningen wel vrij consequent na enige tijd opnieuw te huur aangeboden. Een aantal woningen hebben we rustig vier keer te huur aangeboden zien worden over een periode van enkele weken of zelfs maanden, en dat is natuurlijk gek. Je zou immers denken dat zulke gewilde woningen binnen een handomdraai vergeven zijn.

  De foto's zijn waarschijnlijk op een eerder moment gedownload van advertenties voor huur- of koopwoningen die al lang van de markt zijn. De echte advertentiepagina wordt offline gehaald, en zo wijst niets erop dat deze foto's in werkelijkheid elders vandaan zijn geplukt. Probeer je de foto dan via reverse image search op te zoeken, dan levert de zoekopdracht immers geen resultaat op. Een ander kunstje waar aanbieders van nepwoningen zich vaak van bedienen, is het spiegelen van de foto's: zo wordt deze ook niet herkend als een reeds bestaande afbeelding.

  Nepwoning aan de Edisonstraat

  Eén van de woningen met gestolen afbeeldingen is een woning die werd aangeboden als appartement van 74m2 met balkon aan de Edisonstraat. De huurprijs zou € 701,- moeten bedragen, wederom inclusief gas, water en licht en wederom met een huurprijs die net onder de huurliberalisatiegrens ligt:

  Advertentietekst voor de woning aan de Edisonstraat
  Het bijbehorende beeldmateriaal

  In werkelijkheid ontdekken we echter dat deze woning zich aan de Van Tuyll van Serooskerkenweg bevindt en überhaupt niet te koop of te huur staat. Let op onderstaande afbeelding maar eens op de schermafbeelding rechts onderin.

  Rechtsonder een schermafbeelding van de werkelijke woning

  Goedkope woning blijkt véél duurdere expatwoning

  Vergelijkbare streken zien we bij een woning die door Snel huren in Amsterdam werd aangeboden als een appartement van 79m2 met twee slaapkamers en tuin aan de Van Woustraat in De Pijp. Huurprijs? Slechts 702 euro per maand inclusief gas, water en licht.

  Advertentietekst voor het appartement aan de Van Woustraat
  Bijbehorend beeldmateriaal

  Maar wat schetst onze verbazing (of ja, echt verrassend is het inmiddels eigenlijk niet meer)? Dezelfde woning - die inderdaad aan de Van Woustraat ligt - werd eerder op Pararius te huur aangeboden voor maar liefst € 2.200,-.

  Echte advertentie van deze woning: Huurprijs € 2.200,- per maand

  Vermoedelijk is de daadwerkelijke verhuurder iemand die zich op vermogende expats richt, want die betalen zo'n huurprijs wel in Amsterdam. Maar dat deze woning ooit voor iets meer dan 700 euro inclusief gas, water en licht op de markt zou worden gezet, is natuurlijk absurd en volslagen onrealistisch.

  Bijzondere constateringen, aangezien Snel huren in 020 claimt dat alle woningen exclusief zijn en dus nergens anders te huur staan.

  Inschrijven en betalen bij Snel huren in Amsterdam

  Achter de Facebookpagina 'Snel huren in Amsterdam? Like ons' zit de website Snelhurenin020.nl. Wil je de beschikbare woningen op deze website bekijken, dan verwijst de pagina je meteen door naar de Facebookpagina waar alle advertenties op staan. Ze claimen zelf geen bemiddelingskosten te rekenen, maar slechts een onkostenvergoeding voor het selectiewerk. 

  In de lijst veelgestelde vragen staat onder meer een antwoord op de vraag wat je moet doen als de verhuurder niet reageert. Daar maakt deze bemiddelaar zich makkelijk vanaf door te stellen dat de verhuurders 'helaas niet reageren op alle berichten die ze ontvangen' en dat Snelhurenin020 ze daar ook niet toe kan dwingen. Dat komt Snelhurenin020 goed uit: woningzoekenden wel laten betalen om een reactie te kunnen sturen, maar de bemiddelaar neemt verder geen verantwoordelijkheid als een reactie uitblijft.

  De lastigheid zit 'm in het feit dat je maar eens moet zien te controleren of de aanbieders van die prachtig geprijsde huurwoningen überhaupt wel bestaan. Vanwege de privacy geeft Snelhurenin020 geen telefoonnummers van aanbieders. Ook op die manier valt dus niet te controleren of deze personen of makelaars bestaan.

  Ook blokkeert de Facebookpagina 'Snel huren in Amsterdam? Like ons' actief alle kritische geluiden. Plaats je een nette opmerking waaruit blijkt dat de aangeboden huurwoningen te goed zijn om waar te kunnen zijn? Dan krijg je zonder pardon een blokkade aan je broek zodat verder reageren onmogelijk wordt.

  Klachten van gedupeerden: na betaling geen reacties én geen contact mogelijk

  Wij hebben de afgelopen tijd meerdere klachten over deze Facebookpagina ontvangen. We hebben alle meldingen op een rij gezet en geïnventariseerd, en daaruit ontstaat een vrij consequent beeld wat de bedenkelijke werkwijze van dit zogenaamde woningplatform betreft.

  Mensen betalen € 29,95 om op een woning te mogen reageren. We hebben schermafbeeldingen in ons bezit waaruit duidelijk blijkt dat dit het bedrag is dat je als woningzoekende moet betalen per woning waar je op reageert. Woningzoekenden krijgen dan de melding dat de betaling helaas is mislukt. Dit is echter niet waar, want het geld wordt wel degelijk afgeschreven. Het geld gaat naar het Duitse bankrekeningnummer DE29700111106021095093.

  Niet één van de gedupeerden die contact zocht met Snelhurenin020 kreeg een reactie: mails zijn onbestelbaar en komen retour, telefonisch is het bedrijf niet bereikbaar en het bezoekadres Koningin Julianaplein 10 in Den Haag is een locatie waar je (virtuele) kantoorruimte kunt huren. Ook wij probeerden in contact te treden met dit zogenaamde verhuurplatform, maar ook onze mail wordt gebounced.

  Eerder verwees de website Huurwoningen020.nl naar dezelfde Facebookpagina. De recensies over deze website liegen er evenmin om: er is niet één positieve ervaring te melden.

  Geen aangifte doen om een paar tientjes

  De handelswijze van dit platform is als volgt. Ze bieden woningen aan waarvan je ergens wel voelt dat het niet helemaal klopt, maar waarvan je zelden met honderd procent zekerheid kunt zeggen dat ze niet bestaan. Als de 'verhuurder' niet reageert, is dat immers niet iets waar het bemiddelingsplatform zich mee bemoeit. Ook kunnen ze immers zogenaamd uit privacyoverwegingen geen contactgegevens van deze verhuurders verstrekken.

  Betaal je om ergens op te mogen reageren en krijg je geen reactie? 'Tsja, er zullen wel honderden mensen gereageerd hebben, volgende keer beter', denk je wellicht. Daarnaast is aangifte doen omdat je drie tientjes hebt betaald zonder een woning te vinden natuurlijk ook niet de meest voor de hand liggende stap.

  We kunnen echter zonder meer stellen dat iemand hier wel héél erg rijk van wordt. Een pagina met ruim 90.000 volgers zal vermoedelijk een hoop inkomsten genereren van mensen die wanhopig op zoek zijn naar een betaalbare woning. Ons advies? Betaal zeker niks om op de nepwoningen van deze pagina te mogen reageren en waarschuw je netwerk om ze van deze praktijken op de hoogte te stellen.

  Heb je betaald om op zo'n nepwoning te mogen reageren en heb je niks gehoord? Tsja, een verhuurder die volledig uit de duim gezogen is, kan natuurlijk helemaal niet reageren, dus het is logisch dat je geen reactie krijgt. Doe vooral aangifte, ook al gaat het maar om een paar tientjes. De oplichters achter deze pagina harken al met al namelijk behoorlijk wat geld binnen voor het verzinnen van wat nepwoninkjes, en de politie kan er pas iets mee als er veel aangiftes binnen komen.

  Bron: Pararius.nl / Trustpilot.com

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant