Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters bieden niet-bestaande huurwoningen aan op Marktplaats

  Oplichters bieden niet-bestaande huurwoningen aan op Marktplaats

  Op Marktplaats zien we momenteel een opmerkelijk patroon van oplichters die aan de lopende band niet-bestaande huurwoningen aanbieden. Omdat je een maand huur én een maand borg moet voldoen, kan dat je zomaar € 1.300,- kosten als je niet oplet.

  Een betaalbare huurwoning vinden is er de laatste jaren bepaald niet makkelijker op geworden. De vraag is vele malen groter dan het aanbod en huurprijzen stijgen al jaren explosief, met name in de Randstad. Omdat het natuurlijk ook niet opschiet om tot je dertigste bij je ouders op zolder te blijven wonen en omdat je vermoedelijk ook niet zo'n zin hebt om maandelijks € 1.200,- aan kale huur op te hoesten, ligt het voor de hand om uit te wijken naar alternatieven. Uiteraard weten oplichters daar handig op in te spelen.

  Nepwoningen op Marktplaats

  Op Marktplaats zien we een interessant patroon. Advertenties met nepwoningen worden aan de lopende band geplaatst volgens een min of meer vast stramien, maar na meldingen worden deze advertenties zo te zien ook vrij snel weer verwijderd. Het lijkt echter vechten tegen de bierkaai, want binnen een mum van tijd staat Marktplaats weer vol met nieuwe advertenties die stuk voor stuk wel erg op elkaar lijken.

  Laten we er voor de aardigheid eens eentje onder de loep nemen. Een gemeubileerd 1-kamerappartement van 74m2 aan de Oudegracht te Utrecht wordt voor € 640,- inclusief gas, water en licht aangeboden. Wie ook maar enigszins verstand heeft van de huurmarkt, weet direct dat het foute boel is: een marktconforme huurprijs van een dergelijke woning op deze locatie zit vermoedelijk eerder rond de € 1.400,- per maand, als het niet nog meer is.

  Advertentie voor de woning aan de Oudegracht te Utrecht

  Bij deze woning hoort de volgende advertentietekst:

  Alleen contact opnemen voor e-mail: [email protected] . De chat werkt niet. Ik zal alleen op deze manier antwoorden.*

  Prachtig gemeubileerd 1-kamer appartement ca.74m2 gelegen aan de Oudegracht beschikbaar per direct.

  Dit volledig gemeubileerde appartement is gelegen op prachtig pand. U bevindt zich midden in het stadscentrum welke is omgeven door vele winkels, cafés en restaurants. Het Centraal Station Utrecht is op 5 minuten loopafstand gelegen van deze benedenwoning. Ook kunt u in de directe omgeving terecht voor de dagelijkse boodschappen.

  - Appartement is volledig gemeubileerd.
  - Prachtig uitzicht vanuit het appartement.  
  - Huisdieren toegestaan.
  - Huurperiode 2-12 maanden met optie tot verlenging
  - Borg gelijk aan 2 maanden huur.  
  - Beschikbaar per direct.

  Prijs € 640- inclusief g/w/e, kabel tv, internet en belastingen. Inclusief stoffering, meubilering en keukenapparatuur.
  De genoemde huurprijs is op basis van minimaal 2-12 maanden. Bij een korte periode kan er sprake zijn van een verhoging.

  Voor meer informatie kunt u contact.

  Nou, dat klopt natuurlijk van geen kant. De prijs is te mooi om waar te zijn, alle extra vaste lasten zijn inbegrepen, de locatie is top, maar het contact kan toevallig alleen via de mail worden voortgezet omdat de chatfunctie 'het niet doet'. Maar is dit een uitzonderingsgeval, of gaat het wel vaker zo?

  We kijken even verder en zien al gauw een 1-kamerappartement gelegen aan het Amsterdamse Sarphatipark. Het appartement zou tussen de 35 en 50 vierkante meter zijn. Toevallig: ook dit appartement kost € 640,- inclusief gas, water en licht. Wie Amsterdam een beetje kent, weet dat de wijk rondom het Sarphatipark tot de meest gewilde - en dure - wijken van Amsterdam behoort en dat zo'n huurprijs simpelweg niet kan kloppen.

  Advertentie voor de woning aan het Sarphatipark te Amsterdam

  Bij deze woning hoort de volgende advertentietekst:

  Alleen contact opnemen voor e-mail: [email protected] De chat werkt niet. Ik zal alleen op deze manier antwoorden.*

  Contact only for email: [email protected] The chat is not working. I will only answer this way. *

  Volledig gerenoveerd en gemeubileerd 1 slaapkamer appartement in de populaire Pijp!
  Entree via gemeenschappelijk trappenhuis naar de tweede verdieping.
  Binnenkomst in de hal met toegang tot het washok, separaat toilet, badkamer en eetkamer.
  In de eetkamer bevindt zich de luxe open keuken welke van alles gemakken is voorzien (6-pits gasfornuis met grote oven, vaatwasser, koelkast, vriezer etc. ).
  De slaapkamer is ingericht.
  Middels de en suite deuren is de woonkamer te bereiken. De woonkamer is ingericht met een lounge bank en een flatscreen TV.

  De badkamer is voorzien van een regendouche en wastafel.
  - Per direct beschikbaar;
  - Gemeubileerd.
  - De minimale huurperiode is 2 maanden.
  De prijs is Eur 640 inclusief alle nutsvoorzieningen.

  Nee, ook dat is zo klaar als een klontje. Ook nu doet de chat het toevallig niet, maar is de aangeboden woning verder op iedere mogelijke manier te goed om waar te kunnen zijn. Anno 2020 is het simpelweg onmogelijk dat een dergelijke woning op deze locatie te huur wordt aangeboden voor deze huurprijs. 

  Hoe herken je deze nepadvertenties?

  Wie in de rubriek 'Huizen en Kamers' als zoekterm 'de chat werkt niet' opgeeft, ziet momenteel 15 unieke advertenties, al wisselt dit aantal continu gedurende de dag. Het lijkt immers een soort kat-en-muisspel te zijn, want kort nadat Marktplaats de bezem er doorheen haalt, staat er weer een reeks nieuwe advertenties.

  Hoe pik je deze advertenties eruit? Er zijn een drietal elementen die erop wijzen dat deze nepadvertenties uit dezelfde hoek komen:

  1. Wat opvalt is dat de huurprijs van deze woningen steevast tussen de € 638,- en € 645,- per maand lijkt te liggen. Dat is niet toevallig. Op basis van locatie en woonoppervlakte zijn dat namelijk erg aantrekkelijke prijzen, zeker omdat de advertentieteksten suggereren dat niet alleen gas, water, licht, maar ook televisie, internet en soms zelfs gemeentelijke belastingen bij de huurprijs zijn inbegrepen.
    
  2. In de advertentietekst wordt verwezen naar Gmail- of Hotmail-adressen; de chatfunctie zou het zogenaamd niet doen. Toevallig. Dat komt de oplichtertjes vermoedelijk maar al te goed uit, want op die manier kan Marktplaats gesprekken niet monitoren. Er staat altijd dezelfde regel in de advertentietekst, alleen het e-mailadres is per advertentie afwijkend: 'Alleen contact opnemen voor e-mail: [email protected] De chat werkt niet. Ik zal alleen op deze manier antwoorden'.
    
  3. Het Marktplaats-account van deze verhuurders is telkens maar één dag actief. Logisch, als je er constant af wordt geknikkerd. Het gaat om rare gebruikersnamen als aflou, akabde, paaira, cresit, adjame en adehou.

  Met de afbeeldingen is iets vreemds aan de hand

  De foto's die bij deze advertenties horen, zijn naar onze inschatting rechtstreeks van het internet geplukt. Bij sommige advertenties bestaat bovendien het vermoeden dat het woningen zijn die zich niet eens in Nederland bevinden, al is dat voornamelijk een onderbuikgevoel op basis van bepaalde kenmerken op de foto's. Bewijzen is in sommige gevallen echter een lastige klus: reverse image search op Google levert niet altijd bruikbare resultaten op.

  Maar er zijn meer tools, zoals TinEye. De eerste foto van het appartement aan de Oudegracht levert ons het inzicht op dat deze woning in 2018 op de Canadese Airbnb heeft gestaan. Kijk maar:

  Woning aan de Oudegracht op de Canadese Airbnb

  Ook valt op dat veel van deze appartementen op basis van de foto's een persoonlijke touch lijken te missen. De woningen ogen vrij strak en klinisch en op basis van de foto's lijkt het eerder te gaan om Airbnb-achtige vakantiewoningen met een soort kant-en-klare, catalogusachtige inrichting dan dat het echt om woningen lijkt te gaan waar daadwerkelijk in wordt geleefd.

  Lang verhaal kort: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat in verreweg de meeste gevallen ook zo. Hoe hard je ook op zoek bent naar een woning, laat je niet verleiden om toch op een dergelijke advertentie te reageren: tot een bezichtiging van de woning zal het nooit komen en als je je laat verleiden tot het doen van een aanbetaling kun je bovendien zeker weten naar je geld fluiten.

  info
  clockOval 6 3 jul 2020, 17:39

  Reactie Marktplaats

  Opgelicht?! zocht contact met Marktplaats om deze bevindingen voor te leggen. Woordvoerder Marc Immink geeft aan het te betreuren dat dergelijke advertenties er toch nog doorheen glippen, al benadrukt hij wel dat er een fraudepreventieteam actief bezig is met het verwijderen van dubieuze advertenties en het weren van malafide verkopers.

   

  Immink stelt tevens dat gebruikers verdachte of frauduleuze advertenties het beste kunnen melden: voor Marktplaats is dat waardevolle input om snel op te kunnen treden. Er zijn weliswaar filters die door Marktplaats toegepast worden in de zoektocht naar verdachte handelspartners en advertenties, maar vanwege het grote aantal advertenties dat dagelijks op het platform verschijnt, is het onvermijdelijk dat kwaadwillenden misbruik maken van het platform.

   

  De suggestie om aanbieders van huurwoningen vooraf te screenen (door bijvoorbeeld de identiteit en/of bankgegevens van een aanbieder te controleren) zou het aanbieders in theorie een stuk moeilijker maken om met een account dat slechts één dag bestaat de meest fantastische advertenties te plaatsen. Toch is dat volgens Marktplaats geen gelopen zaak: de kans bestaat dat dit tot een soort schijnveiligheid leidt omdat kwaadwillenden toch manieren vinden om door de keuring te komen. Ook ontbreekt het aan de middelen om dat consequent en grondig te kunnen handhaven en goedkeuren.

   

  Marktplaats zet in plaats daarvan in op voorlichting en preventie: het nalezen van de checklist veilig handelen wordt aanbevolen. Daarnaast onderstreept Marktplaats de gedachte dat gebruikers in beginsel ook een stukje eigen verantwoordelijkheid hebben: lijkt iets te goed om waar te zijn, dan is dat in verreweg de meeste gevallen ook zo.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant