Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Examenuitslag vertraagd door Ddos-aanval

  Examenuitslag vertraagd door Ddos-aanval

  Wachten op je examenuitslag is al zenuwslopend. Extra vervelend wordt het wanneer het verlossende bericht niet wordt gegeven op de afgesproken tijd. Voor twintig scholen was dit het geval nadat de examenuitslagen waren vertraagd vanwege een ddos-aanval, meldt De Stentor.

  Deze scholen maken gebruik van het leerlingvolgsysteem Somtoday om de eindcijfers vast te stellen. De scholen ontvangen een normering voor het berekenen van de eindcijfers, waarna de scholen de resultaten van hun leerlingen binnen het systeem kunnen invoeren.

  Tegen De Stentor zegt een woordvoerder van Somtoday: ‘Toen gedurende de ochtend updates moesten worden geïnstalleerd in de software vanwege een vastzittende taak, sloegen de cybercriminelen toe en plaatsten ze een ‘zeer grote DDoS-aanval’, Hierdoor was het mogelijk dat op sommige scholen leerlingen niet werden geïnformeerd op het afgesproken tijdstip, aldus de softwareleverancier.

  Het verlossende telefoontje

  Bij de meeste scholen waren de uitslagen op dat moment al verwerkt, maar bij achttien scholen moest er nog veel werk worden verricht. Ouders en leerlingen werden in de tussentijd op de hoogte gehouden. Ook bij hen leverde dat extra stress op. ‘’Omdat we niet wisten wanneer we de uitslag nu zouden krijgen", zegt examenkandidaat Dionne tegen De Stentor. De examen leerling was tot bijna 15.00 uur nog aan het wachten was op het verlossende telefoontje. ‘’En het heeft zeker niet geholpen om te ontspannen.”

  Somtoday heeft niet bekendgemaakt of de ddos-aanval vanzelf is gestopt of dat er maatregelen zijn genomen. De softwareleverancier heeft aangifte gedaan bij de politie.

  Bron: De Stentor

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant