Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Ernstig bluetooth-lek gevonden in Android: wat moet je doen?

  Ernstig bluetooth-lek gevonden in Android: wat moet je doen?

  Google heeft een waarschuwing gegeven over een lek dat ontdekt is in telefoons met Android. Een kwaadwillende kan in theorie een telefoon overnemen met bluetooth. Het lek is werkend getest bij Android 8 en 9, maar werkt mogelijk ook bij oudere versies.

  Een aanvaller kan dus in theorie je telefoon overnemen, maar daarvoor moet hij aan een paar specifieke voorwaarden voldoen, naast dat hij de benodigde vaardigheden heeft.

  Zo moet hij het specifiek op jou gemunt hebben en over specifieke informatie over je telefoon beschikken. Dit is echter zeer basale informatie die je telefoon vanzelf deelt als hij met een wifinetwerk verbindt. Verder moet de aanvaller redelijk in de buurt zijn, hij moet immers met je bluetooth kunnen verbinden. Gelukkig kun je jezelf heel eenvoudig beschermen.

  Update je telefoon

  De beste manier om zeker te zijn dat je een recente versie van Android op je telefoon hebt staan. De nieuwste versie, Android 10, is sowieso veilig. Oudere versies zijn beschermd als je de beveiligingspatch van minstens februari 2020 op je telefoon hebt staan.

  info
  clock 7 Feb 2020, 16:18

  Zo controleer je je Android-versie

  Open de instellingen. Scroll naar beneden en selecteer 'Systeem'. Kies daar voor 'Over de telefoon'. In deze lijst staat 'Android-versie', met het versienummer eronder. Als je daarop tikt, krijg je te zien van hoe recent je laatste beveiligingspatch is.

  Schakel je bluetooth uit

  Heb je een oudere Android-versie en wil je zeker zijn dat je niet kwetsbaar bent voor dit beveiligingslek? Schakel dan de bluetooth van je telefoon volledig uit. Dan kan er niets gebeuren.

  Bron: Security.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant