Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Datalek bij Donorregister: alle registraties en wijzigingen tussen 1998 en 2010 op straat

  Datalek bij Donorregister: alle registraties en wijzigingen tussen 1998 en 2010 op straat

  Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge meldt dat bij het vernietigen van het papieren archief van het Donorregister is gebleken dat twee externe harde schijven zoek zijn geraakt. Op deze schijven staan alle donorformulieren met registraties en wijzigingen die tussen februari 1998 en juni 2010 in het Donorregister hebben plaatsgevonden. Het gaat in totaal om 6,9 miljoen formulieren.

  De Jonge heeft een kamerbrief naar de Tweede Kamer gestuurd om het lek te melden. Ook is er een melding van het datalek gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens, blijkt uit stukken die zojuist gepubliceerd zijn op de website van de Rijksoverheid.

  In de brief staat onder meer het volgende: 'Bij het vernietigen van het papieren archief van het Donorregister is gebleken dat twee externe harde schijven met daarop een kopie (back-up) van alle donorformulieren met registraties en wijzigingen in het Donorregister in de periode 1998-2010 zich niet meer in de kluis bevonden waarin zij werden bewaard.'

  Geen aanwijzingen voor misbruik

  De Jonge heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat deze gegevens in verkeerde handen zijn gevallen, maar vindt de situatie desalniettemin uitermate vervelend. De Jonge: 'Het is echter uitermate belangrijk dat het publiek, aan de vooravond van het van kracht worden van de nieuwe Donorwet op 1 juli aanstaande, kan vertrouwen op een zorgvuldige en goed beveiligde omgang met persoonsgegevens door het Donorregister. Dat vertrouwen kan door een datalek geschaad worden.'

  Onafhankelijk onderzoek volgt

  Agentschap CIBG is de beheerder van het donorregister. De Jonge stelt voorts het goed te vinden dat het CIBG van het datalek melding heeft gedaan en de Audit Dienst Rijk heeft verzocht een onafhankelijk onderzoek uit te voeren.

  Tevens geeft De Jonge aan voornemens te zijn om de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van de uitkomsten van dat onderzoek op de hoogte brengen. Ook zal het CIBG de bestaande beveiligingsprocedures en werkinstructies evalueren en waar nodig aanscherpen.

  Callcentermedewerkers worden geïnstrueerd om eventuele vragen hierover te kunnen beantwoorden en er zal een bericht over het lek op de website van het Donorregister verschijnen.

  Wat staat er zoal in de 6,9 miljoen formulieren?

  Een woordvoerder van het CIBG meldt dat er op de formulieren onder andere voor- en achternamen, geboortedata, handtekeningen, burgerservicenummers, adresgegevens en de reden van wijziging of registratie in het register. De woordvoerder geeft verder aan dat beide harde schijven met daarop de gegevens waarschijnlijk niet beveiligd zijn.

  Het gaat alleen om registraties of wijzigingen die via papieren formulieren zijn ingediend. Wijzigingen die via DigiD zijn ingediend, vallen hierbuiten.

  Het Donorregister heeft een bericht met informatie op de website geplaatst. Via onderstaande button kun je deze pagina benaderen.

  Bericht vanuit het Donorregister

  Wat betekent het lek voor mij?

  Heb jij jezelf tussen 1998 en 2010 geregistreerd? Of heb je in die periode bepaalde gegevens gewijzigd? Dan is de kans aanwezig dat jouw gegevens op (één van) de zoekgeraakte schijven staan. Volgens het CIBG is het risico op identiteitsfraude echter beperkt, omdat er geen kopieën van identiteitsbewijzen, (DigiD-)inlogcodes of bepaalde financiële gegevens op de schijven staan.

  Ondanks het feit dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat er misbruik wordt gemaakt van de zoekgeraakte gegevens, adviseert het CIBG burgers wel om alert te zijn op onverwachte post. Wel wordt benadrukt dat de vermissing geen enkele invloed heeft op de juistheid en betrouwbaarheid van gegevens in het Donorregister. Ook zijn er geen gegevens uit het digitale Donorregister verdwenen. Je hoeft een eerder gemaakte keuze dus niet opnieuw in te vullen of door te geven.

  Benieuwd naar de volledige brief van minister Hugo de Jonge? Volg onderstaande button voor een pdf-bestand.

  Kamerbrief over datalek Donorregister

  Bron: Rijksoverheid.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant