Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Datalek bij Donorregister betreft gegevens van zes miljoen Nederlanders

  Datalek bij Donorregister betreft gegevens van zes miljoen Nederlanders

  Op 10 maart 2020 werd een datalek bij het Donorregister openbaar gemaakt. Vandaag blijkt dat de zoekgeraakte - en tevens onbeveiligde - harde schijven gegevens van maar liefst zes miljoen Nederlanders bevatten.

  Op de harde schijven stonden in totaal 6,9 miljoen formulieren met alle registraties en wijzigingen die tussen februari 1998 en juni 2010 in het Donorregister hebben plaatsgevonden. Het gaat onder andere om voor- en achternamen, geboortedata, handtekeningen, burgerservicenummers, adresgegevens en de reden van wijziging of registratie in het register. Een meer uitgebreide toelichting over de aard van het lek is via onderstaande link te lezen.

  Lees ook:

  Zoekgeraakte harde schijven zijn niet beveiligd

  Destijds rees al het vermoeden dat de zoekgeraakte harde schijven waarschijnlijk niet beveiligd waren. Intern onderzoek wees uit dat beide schijven inderdaad niet waren voorzien van enige vorm van beveiliging of versleuteling. Er is nog geen verklaring gekomen wat betreft de vraag waarom deze schijven niet beveiligd waren, maar dit is wel één van de vragen waar de Audit Rijks Dienst (ADR) na onderzoek antwoord op hoopt te krijgen.

  Minister De Jonge van Volksgezondheid heeft laten weten dat de zoektocht naar de zoekgeraakte schijven vooralsnog niets heeft opgeleverd. Er zijn echter geen aanwijzingen die erop wijzen dat de schijven zijn gestolen. Ook heeft de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) geen meldingen van identiteitsfraude gekregen waarvoor geldt dat er een verband kan worden gelegd met dit datalek.

  Onderzoeken naar datalek eind mei afgerond

  Niet alleen de ADR heeft een onderzoek ingesteld, maar ook de Autoriteit Persoonsgegevens. Het onderzoek van de ADR is naar verwachting eind mei klaar, over de uitkomsten van het onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens is nog niets bekend. Wel is duidelijk dat beide onderzoeken openbaar zullen worden gemaakt.

  Bron: Tweedekamer.nl / Security.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant