Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Dader of slachtoffer? De gruwelijke misdaden áchter phishingmails

  Dader of slachtoffer? De gruwelijke misdaden áchter phishingmails

  Je hebt het jezelf vast wel eens afgevraagd: ‘Wie zitten er achter de phishing-mails en hoe kun je opzettelijk een ander mens zo bedriegen?’ Een reportage van RTL nieuws laat zien dat deze daders zelf net zo goed het slachtoffer zijn.

  Aziatische bendes verdienen er grof geld mee: mensen ontvoeren en ze dwingen tot het uitvoeren van online afpersing. Deze slachtoffers worden gelokt met beloftes van goedbetaalde banen bij callcenters, casino’s en hotels. Eenmaal aangekomen worden ze ontvoerd en moeten ze voor de bendes aan het werk in streng bewaakte gebouwen waar ontsnappen niet mogelijk is.

  Gedwongen en geslagen

  Uit de reportage blijkt dat deze personen onder zeer slechte omstandigheden gedwongen worden om mensen online op te lichten. Met uitgebreide nepprofielen op social media en datingapps proberen ze het vertrouwen te winnen. Als dat eenmaal gelukt is, vragen ze het slachtoffer om geld over te maken of te investeren in valse aandelen of neppe cryptomunten. De afpersers worden pas vrijgelaten wanneer ze genoeg geld voor de bendes hebben verdiend, wat kan oplopen tot wel 10.000 euro. Wie tegenstribbelt riskeert grof geweld, zoals te zien is op de in het geheim gemaakte beelden van slachtoffers.

  Mentale problemen

  Zuidoost-Azië correspondent Thom Schelstraete sprak voor RTL Nieuws met enkele slachtoffers die zelf ook wel wisten dat het slecht was wat ze deden, maar geen andere keuze hadden. ‘’Ik stond onder enorme druk. In die tijd sneed ik mezelf in mijn arm. Dat deed ik vanwege alle mentale problemen.’’ vertelt een slachtoffer terwijl ze de vele littekens van snijwonden op haar arm laat zien.

  Corruptie

  Door corruptie en samenwerking met de politie worden de bendes amper aangepakt. Een man die bemiddelt tussen de familie van de slachtoffers en de bendes heeft meer dan 100 zaken tegelijk lopen. Helaas is het probleem dus nog niet zomaar opgelost. Bekijk hier de reportage van RTL nieuws.


  Bron: RTL Nieuws

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant