Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Belastingdienst-mail: ‘Voorkom een boete wegens nieuwe regels omtrent crypto’ is phishing

    Belastingdienst-mail: ‘Voorkom een boete wegens nieuwe regels omtrent crypto’ is phishing

    Heb jij cryptovaluta? Vanaf 2025 gelden er nieuwe belastingregels. Vul snel je gegevens in via het formulier van de Belastingdienst om een boete te voorkomen.

    De Belastingdienst mailt je zogenaamd dat je ‘uiterlijk voor 31 oktober 2024 je gegevens dient in te vullen via het online formulier’, indien je cryptovaluta in eigendom hebt. Dit vanwege nieuwe regelgevingen omtrent crypto met de ingang van 2025. Doe je dit niet, dan loop je risico op een boete. 

    Europese beleid ter voorkoming van witwassen

    In het frauduleuze bericht wordt beweerd dat een beroep wordt gedaan op het Europese beleid van ‘Know Your Customer’ (KYC), waardoor de belastingdienst zogenaamd verplicht is om deze gegevens te verifiëren. Je dient daarom in de beveiligde omgeving je persoonlijke gegevens in te vullen en te selecteren welke crypto-exchanges je gebruikt. Het klinkt allemaal erg geloofwaardig. Toch zitten hier cybercriminelen achter die op deze manier je gegevens proberen te stelen. Klik dus op geen enkele link en deel geen gegevens.

    Op de hoogte blijven van online oplichting? Met onze gratis Opgelicht?!-app maken oplichters bij jou geen kans (iOS en Android).

    Twijfel je of het bericht betrouwbaar is?

    De Belastingdienst adviseert op zijn website om bij twijfel in te loggen op een portaal van de Belastingdienst, om zo te controleren of het bericht daadwerkelijk door de instantie is verzonden. Bovendien kun je ook het bankrekeningnummer verifiëren op de legitieme website van de Belastingdienst. Ga niet in op het bericht en verwijder het direct. 

    Goed om te weten, ontvang jij vaker dit soort frauduleuze berichten? Stuur deze door naar de Opgelicht?!-redactie om te helpen om online oplichting tegen te gaan.

    Heb je op het phishingbericht gereageerd?

    Wees niet te hard voor jezelf, het gebeurt vaker dan je denkt. Voer een virusscan uit in verband met malware en neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij indien je bankgegevens hebt gedeeld. Zorg bovendien dat je software up-to-date is.

    LEES OOK

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant