Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Bankmedewerker biedt erfenis aan'

  'Bankmedewerker biedt erfenis aan'

  Mensen die een mail krijgen van ‘Andrew Wang Shuhui’ over een erfenis hoeven niet te reageren op het bericht.

  De bankmedewerker uit Hong Kong wil een deal sluiten over een miljoenenerfenis van een overleden klant, maar eigenlijk is hij een oplichter die uit is op jouw geld. Dit wordt ook wel erfenisfraude genoemd.

  Zakelijk voorstel

  De Chinees vertelt dat een Iraakse klant van hem tijdens de oorlog is overleden. Nu staat er op een rekening nog ruim 44 miljoen dollar. Wanneer dit bedrag na zeven jaar niet door iemand wordt geclaimd, kan de Chinese regering het geld opeisen. Daar zit ‘Shuhui’ niet op te wachten. Hij zoekt dan ook iemand die kan optreden als begunstigde. ‘Alles wat ik nodig heb van u is uw bereidheid en inzet’, staat in de mail.

  Buitenlandse rekening

  ‘Shuhui’ vertelt verder wat er moet gebeuren om het geld in handen te krijgen. Zo is het nodig een buitenlandse rekening te openen. Hij zegt dat alles volgens de internationale bankwetten verloopt. ‘Niets zal illegaal worden gedaan.’ De deal wordt op papier gezet en uiteindelijk wil hij het bedrag delen.

  Voorschotfraude

  Wie op dit soort e-mails reageert, krijgt al snel de vraag een voorschot te betalen. Het gaat hier namelijk om een vorm van voorschotfraude waarbij de oplichter vraagt om een voorschot voor allerlei kosten. De ‘erfgenaam’ krijgt uiteindelijk helemaal geen erfenis. En het geld dat hij al heeft overgemaakt, is hij kwijt.

  Bron: Fraudehelpdesk (22-04-2015)

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant