Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • ANWB-leden pas op voor deze frauduleuze mails over gratis noodpakketten

    ANWB-leden pas op voor deze frauduleuze mails over gratis noodpakketten

    Met dit ANWB-pakket heb je zogenaamd alle belangrijke hulpmiddelen voor pech onderweg. Zo ben je goed voorbereid op onverwachte (nood)situaties in het verkeer.

    Cybercriminelen zijn erg op dreef, want de Opgelicht?!-redactie ontving de afgelopen dagen namelijk verschillende phishingmails uit naam van ANWB. In de mails worden ANWB-leden steeds een noodkit aangeboden om goed voorbereid te zijn bij pech op de weg. Deze frauduleuze mails zijn vanuit verschillende mailadressen verstuurd, zoals ‘[email protected]’, ‘[email protected]’ en ‘[email protected]’. Ook dit zijn geen betrouwbare ANWB-mailadressen. Laat je niet onder druk zetten door de manipulatietechnieken en ga niet in op deze mails.

    Als ‘gewaardeerd ANWB-lid’ ontvang je een gratis exclusief noodpakket voor in je auto, wordt in het bericht beweerd. “Veilig op de weg met ANWB”, staat in het groot bovenaan het bericht dat namens de pechhulpdienst is verstuurd. Deze mail is echter niet zo veilig, want het is een phishingmail waar cybercriminelen achter zitten.

    ANWB heeft deze mails niet écht verstuurd

    Dit is zogenaamd de laatste kans om het noodpakket aan te vragen: “Deze aanbieding verloopt over 48 uur!” Dit zijn klassieke manipulatietactieken om bij jou een gevoel van urgentie op te wekken. Zo proberen online oplichters je zo ver te krijgen om op de malafide link te klikken. Klik nergens op en ga niet in op het bericht. Ontvang je vaker dit soort phishingmails, stuur deze dan door naar de Opgelicht?!-redactie. Zo kunnen wij samen helpen voorkomen dat mensen slachtoffer worden van online oplichting.

    Zo kun je weten dat dit een frauduleuze mail is

    De afzender is ‘Noodservice’ met een ‘SOS’ emoticon ervoor en bij het mailadres staat ‘[email protected]’, dit is geen officieel ANWB-account. Bovendien leiden de links in het bericht niet naar officiële ANWB-websites. Pas ook op voor de link “Klik hier om uit te schrijven”, want ook deze link is frauduleus.

    Blijf op de hoogte van dit soort phishingmails via onze gratis Opgelicht?!-app, zo maken online oplichters bij jou geen kans (iOS en Android)!

    Deze stappen kun je ondernemen als je toch op de link hebt geklikt

    Wees niet te hard voor jezelf, het kan iedereen overkomen. Er is misschien malware op je apparaat geïnstalleerd, voer daarom een virusscan uit. Indien je inloggegevens hebt gedeeld, verander deze dan. Neem contact op met je financiële instelling, indien je vertrouwelijke financiële gegevens hebt gedeeld. 

    LEES OOK:

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant