Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • AIVD waarschuwt voor nepbrief over sleepwet

  AIVD waarschuwt voor nepbrief over sleepwet

  De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt voor een brief over de zogenoemde sleepwet die op diverse adressen in het land is bezorgd. De brieven, die bij wijze van ludieke actie verstuurd zijn door de actiegroep Bits of Freedom, kunnen de indruk wekken dat ze afkomstig zijn van de veiligheidsdienst.

  In de brief worden ontvangers gevraagd een afspraak te maken voor de installatie van een apparaat dat hun woning aftapbaar zou maken. De brief, zo schrijven de afzenders, is afkomstig van de Rijksveiligheidsdienst. Met deze actie wil Bits of Freedom bezwaren uiten tegen de nog in te voeren zogeheten sleepwet, waarover Nederland zich op 21 maart 2018 in een referendum mag uitspreken. De sleepwet is een vernieuwde wet, die een uitbreiding geeft van de middelen die de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD) mogen inzetten.

  'Rijksveiligheidsdienst' is verzinsel

  In reactie op deze actie laat de AIVD op zijn website weten dat de brief niet van de dienst afkomstig is. 'De brief is ook niet verstuurd door een ander onderdeel binnen de Rijksoverheid. De 'Rijksveiligheidsdienst' is een verzinsel.' De brieven zijn bezorgd in diverse plaatsen in Nederland, waaronder Leeuwarden, Groningen en Amsterdam.

  20.000 brieven bezorgd

  Bits of Freedom zegt in totaal 20.000 brieven te hebben bezorgd. Met de actie vraagt de actiegroep ook aandacht voor een kieswijzer rondom het referendum. Hierin benoemt de organisatie 'pijnpunten' van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), zoals deze officieel heet. De wet geeft de inlichtingendiensten extra bevoegdheden, zoals het onderscheppen van grote hoeveelheden data.

  Protest tegen surveillancemaatschappij

  Bits of Freedom hoopt dat het referendum ervoor zorgt dat de wet er niet komt. 'Een tegenstem is niet alleen een protest tegen de groeiende surveillancemaatschappij, maar ook een opdracht aan het kabinet om de onschuldige burger beter te beschermen en dus de wet te verbeteren', aldus David Korteweg van de actiegroep.

  Bron: ANP

  Gerelateerd

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant