Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Verhuuroplichter Jeroen Esajas incasseert borg en huur, maar levert nooit de sleutel van de woning

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Tegenwoordig lijkt het bijna onmogelijk om een huurwoning te vinden in de grote steden. Als je op sociale media kijkt, is de vraag veel groter dan het aanbod. Dus als je dan een kans krijgt om een woning te huren, dan grijp je die met beide handen. Jammer genoeg zijn er ook oplichters op de loer die misbruik proberen te maken van het feit dat er krapte is op de woningmarkt, en dat is precies wat er gebeurde bij onder andere Jolanda Lint. Zij huurde een woning van oplichter Jeroen Esajas.
   

  Jolanda is een van de minstens zes gedupeerden die ter prooi vielen aan verhuuroplichter Jeroen Esajas (50). In drie maanden tijd verhuurde hij een pand in Breda aan dezelfde mensen. Esajas ving borg en huur, maar leverde nooit de sleutel. Daarna was hij steevast met de noorderzon vertrokken.

  Gejatte Facebookfoto

  Jeroen Esajas maakt gebruik van allerlei schuilnamen. Na de uitzending kreeg de redactie een melding van iemand wiens foto door Esajas gejat was om een fake Facebookprofiel op te zetten met de naam Peter Eduard Knippers. De gedupeerden die bij Esajas een woning in Breda wilden huren, moesten hun huur en borg overmaken op een Duitse en/of-rekening ten name van J. Esajas en/of P.E. Knippers. De man op de foto gaat aangifte doen bij de politie wegens identiteitsfraude.

  Advertentie voor een huurwoning op Facebook

  Jolanda kwam een advertentie tegen op Facebook voor een appartement aan de Boschstraat in Breda. Het appartement zag er goed uit en zij besloot hierop te reageren. De jonge vrouw kwam in contact met ene Fred.

  Fred zou een piloot zijn die voor koeriersbedrijf DHL vloog. Hij was onlangs naar Duitsland verhuisd met zijn vriendin Josephien Esajas, die de eigenaar van de Boschstraat 49A was. Omdat zij al in Duitsland waren, hadden zij een vriend genaamd Jeroen gevraagd om over de bezichtigingen te gaan. Deze Jeroen zou uiteindelijk ook voor de sleuteloverdracht zorgen. Maar niks bleek minder waar te zijn.

  Vertrouwen winnen

  Online kwam Fred over als een begripvolle, behulpzame man. Hij deed zich voor als iemand die graag wilde helpen. Zo kon het huis gemeubileerd opgeleverd worden of kon het juist helemaal worden leeggehaald. Jolanda mocht zich eerder inschrijven en Fred hielp haar zelfs bij het aanvragen van huurtoeslag.

  Tijdens de bezichtiging kwam Jeroen Schenkhuizen opdraven. Ook Jeroen was erg vriendelijk en maakte zelfs wat grapjes. Kort na de bezichtiging kreeg Jolanda bericht dat ze de woning kon huren als ze nog altijd interesse had. Ze kreeg een huurovereenkomst opgestuurd die getekend was door Josephien Esajas. Het contract leek helemaal in orde.

  Na het tekenen van de overeenkomst werd vroeg Jeroen Schenkhuizen om een bedrag van 1700 euro (850 borg en 850 huur voor de eerste eerste maand) over te maken naar een Duitse bankrekening ten name van J. Esajas. Nadat het geld was overgemaakt, werd het contact echter steeds vager en deed Fred er steeds langer over om te reageren op berichten.

  Op de dag van de sleuteloverdracht was hij spoorloos.

  RN makelaar(s)

  Jeroen Esajas gebruikte verschillende manieren om hetzelfde trucje uit te halen. Meestal sleepte hij zijn huurders binnen via advertenties op Facebook. Maar Esajas had ook een website vervalst: RN Makelaar. Daarop stond de woning aangeboden. Hij gebruikte echter het KVK-nummer van RN Makelaars. Inderdaad, met een 's' erachter.

  Groep gedupeerden staat voor een dichte deur

  Geen sleutel en ook geen woning, zo ontdekten deze gedupeerden
  Geen sleutel en ook geen woning, zo ontdekten deze gedupeerden

  Op de dag van de sleuteloverdracht ging de vriendin van een van de huurders naar de Boschstraat 49A om de sleutel op te halen. Daar trof ze een ander koppel aan die toevallig op dezelfde dag ook zouden intrekken op hetzelfde adres.

  Op dat moment wisten ze dat ze waren opgelicht. Het telefoonnummer van de verhuurder was afgesloten. Op Facebook kwamen zij meerdere gedupeerden tegen die met dezelfde huurwoning waren opgelicht. In totaal waren zeven mensen opgelicht die in dezelfde week allemaal zouden intrekken op de Boschstraat 49A. In totaal weet Esajas van deze zeven gedupeerden meer dan 10.000 euro te incasseren.

  Boschstraat 49A

  De eigenaren van het pand werden gecontacteerd en reageerden uiteraard erg geschrokken. De woning werd verhuurd aan Jeroen Esajas. Alleen was hij daar nooit ingeschreven en had hij tot de dag van vandaag nooit huur betaald. Door middel van een kopie van zijn ID die hij bij de echte verhuurder had ingeleverd, werd bevestigd dat Jeroen Esajas de persoon was die al de bezichtigingen deed.

  Wie is deze Jeroen Esajas?

  Jeroen Esajas werd in 1970 geboren in Terneuzen. Hij gaat naar de mavo in Utrecht en keert als puber terug naar Zeeland. Als hij 17 is komt in Middelburg op school. In datzelfde jaar komt hij voor het eerst in aanraking met justitie en krijgt Jeroen, of Jerry zoals hij wordt genoemd, een voorwaardelijke tuchtschoolstraf opgelegd. Ook belandt hij in het verdachtenbankje wegens vermogensdelicten, bedreigingen en overtreding van de wapenwet 1995 en 2003.

  Opgelicht?! komt Jeroen Esajas voor het eerst in haar dossiers tegen als hij in het Zeeuwse Kapelle aan meerdere mensen een woning verhuurt die hij zelf huurt zonder er woonpenningen voor te betalen. Hetzelfde trucje als in Breda. Alleen schrijven we nu november 2017. 

  In datzelfde jaar krijgen wij bovendien een melding dat Esajas via een legitieme online-handelaar iemand zou hebben opgelicht door een e-bike die hij verkocht niet te leveren. De schade? Duizend euro. En er zijn meer klachten dat Esajas mensen via internet oplicht.

  Londen

  Jeroen Esajas gebruikt regelmatig het pseudoniem Jeroen Rutgers-Herenius. Ook als hij in Londen woont, waar hij naar eigen zeggen meer dan twintig jaar voor verschillende bedrijven werkt. In het Verenigd Koninkrijk wordt hij in 2016 wegens fraude tot 150 uur werkstraf en een geldboete veroordeeld. 

  In eigen land werd hij een jaar eerder - in 2015 - ook al veroordeeld wegens oplichting. Volgens Esajas heeft hij die zaak met het Openbaar Ministerie geschikt.

  Jeroen de opschepper

  Een vriendin die hem sinds zijn jeugd kent omschrijft Jeroen als opschepperig en vol verzonnen verhalen. Hij rijdt graag in luxe bolides. 

  En zo traceert Opgelicht?! hem. Van de Volvo ter waarde van een kleine ton post hij trots foto's op Facebook. En die auto staat op de oprit van een huis in een klein dorpje in Brabant, waar hij schijnbaar verblijft. Officieel is hij uitgeschreven uit Nederland. Maar zijn wifi-router die Opgelicht?! uitpeilde, verraadt hem alsnog. Tijd om hem eens persoonlijk te vragen hoe dat allemaal precies zit met die woningen.

  Esajas weigert echter op camera te reageren en komt niet veel verder dan dreigementen: 'Oprotten, anders mep ik je voor je muil!'. De Opgelicht?!-ploeg laat hem daarom maar gaan.

  Lees ook

 • Ook interessant