Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vastgoedbeheerder vertrekt naar Spanje met geld van VvE's

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  Wie een appartement koopt, krijgt automatisch te maken met de VvE, de Vereniging van Eigenaars. Er wordt een vast bedrag overgemaakt voor onderhoud, verzekeringen en belastingen, en betaling vindt meestal maandelijks plaats. De meeste VvE’s worden beheerd door een professional. Maar wat als diegene er vandoor gaat met elke euro in de kas? Het overkwam de mensen die hun VvE lieten beheren door Van Kaauwen Vastgoedmanagement.

  Het is halverwege 2019 als Nicolette geen contact meer krijgt met de beheerder van haar woning in Amsterdam. Voor die tijd is er veelvuldig contact om tot een datum te komen voor een nieuwe ledenvergadering, maar Frans van Kaauwen heeft steeds een andere smoes. Van Kaauwen loopt achter met het opstellen van de jaarrekening en Nicolette wil graag inzicht in de administratie en rekeningen.

  Tijdens een eerdere vergadering heeft Van Kaauwen aan één van de andere bewoners gevraagd om een formulier in te vullen zodat zij tweede bestuurder zou zijn. Dat formulier blijkt echter nooit ingediend. Van Kaauwen heeft daardoor vrij spel naar derden en qua bankrekeningen.

  'Grootschalige fraude en oplichting'

  Als er geen contact meer tot stand komt, komen de bewoners van het pand in Amsterdam snel bij elkaar. De e-mailadressen van Van Kaauwen werken niet meer. Op dat moment denken ze nog niet aan strafbaar handelen, maar als ze zijn naam googelen zien ze de term 'oplichter' staan. Nicolette en de anderen ondernemen actie, krijgen geen inzicht in de rekeningen, maar kunnen ze wel laten blokkeren.

  Dan volgt een telefoontje van de vorige beheerder, en zij heeft slecht nieuws. Zij vertelt dat Frans van Kaauwen betrokken is bij grootschalige fraude en oplichting.

  Spoor van ellende in Maastricht

  Als Nicolette hiervan op de hoogte is gesteld, is er in Maastricht al een spoor van ellende zichtbaar. Van Kaauwen beheerde daar verschillende VvE's. Er moet een kascontrole plaatsvinden, maar dat wordt keer op keer uitgesteld.

  De eigenaren krijgen een onprettig gevoel en ontdekken dat ze per 31 december 2018 van Frans afkunnen als beheerder. Hij blijkt namelijk beheerder én bestuurder tegelijkertijd. Een onwenselijke situatie, waarbij Van Kaauwen alle bevoegdheden heeft en geen last heet van 'pottenkijkers'. Om Van Kaauwen te kunnen uitschrijven als beheerder is echter het identiteitsbewijs van Frans nodig.

  Als ze met hem willen afspreken heeft hij steeds een nieuwe smoes, tot een lekke band op de snelweg aan toe. Uiteindelijk rijdt één van de eigenaren zelf maar naar Van Kaauwen toe en regelt een kopie. 

  Rekeningen leeg, tienduizenden euro's verdwenen

  In februari 2019 krijgen de eigenaren dan toch inzicht in de rekeningen. Tot hun grote schrik blijken die helemaal leeg. Ze ontdekken dat Frans meer dan 80.000 euro aan zichzelf heeft overgemaakt.
  De eigenaren starten een rechtszaak waarbij Frans niet komt opdagen. Zij worden in het gelijk gesteld en Van Kaauwen moet elke cent terugbetalen. Maar dat gebeurt niet.

  Ze horen niets en het bedrag loopt op met 150.000 euro die Van Kaauwen niet betaalt. De politie is dan al een onderzoek gestart naar de praktijken van de VVE-beheerder. Eén van de bewoners hoort dat
  Van Kaauwen een belastingschuld van drie ton zou hebben.

  42.000 euro verdwenen uit rekening andere VvE

  Een andere VvE in Maastricht komt achter de praktijken van Van Kaauwen door een installatiebedrijf. Dat bedrijf geeft aan niet door hem te zijn betaald en vertelt aan één van de eigenaren wat er aan de hand is met Van Kaauwen. Die schrikt, want hij realiseert zich dat ook zijn VvE al om de jaarverslagen heeft gevraagd, maar dat ze die nog niet hebben ontvangen.

  Van Kaauwen komt niet door, maar stuurt wel een selfie van zichzelf waarop hij te zien is met een blauw oog en de mededeling: 'Ik bel je!'. Ook de eigenaren van deze VvE doen aangifte: er zou 42.000 euro
  verdwenen zijn van hun rekening.

  Nóg een rekening leeggetrokken

  De schade die Van Kaauwen heeft veroorzaakt in Limburg is nog groter. In een dorpje onder Maastricht doet hij het beheer van twee woonlagen en een verhuurunit. Bij het stel dat eigenaar is van één van de woningen komt hij regelmatig over de vloer. Zij kennen hem al langer. Het stel heeft een onderhoudsbedrijf en werken regelmatig voor de woningbouwvereniging waar Van Kaauwen dan nog werkzaam is.

  Als zij een nieuwe beheerder zoeken voor hun VvE werkt Frans voor zichzelf en de keus ligt voor de hand. Frans is opnieuw de enige met toegang tot de bankrekening. Daarnaast int hij de huur voor de verhuurunit. Vanaf april stort hij de huur niet meer door. Als het stel om bankoverzichten vraagt, weten ze niet dat hij al betrapt is in Maastricht. Ook hun rekening is leeg en het totaalbedrag dat Van Kaauwen zich heeft toegeëigend loopt daardoor op naar meer dan 170.000 euro.

  Met huurachterstand vertrokken uit Nederland

  Wie er ook aanklopt bij Frans van Kaauwen, ze krijgen geen contact meer via de mail. Maar ze krijgen evenmin contact via zijn woon- en werkadres: Frans blijkt namelijk zijn koffers te hebben gepakt en is vertrokken
  naar Spanje. Hij heeft zich uitgeschreven uit Maastricht. Mensen uit de buurt weten te vertellen dat zijn woning ontruimd moest worden vanwege een huurachterstand van negen maanden.

  In Spanje vestigt hij zich in Sitges, een dorp dicht bij Barcelona. Hij zou daar gaan woning omdat hij op die manier aan een verblijfsvergunning voor zijn liefde uit Paraguay kan komen.

  Opgelicht?! gaat naar Sitges en treft hem aan

  Het lukt ons in contact te komen met Van Kaauwen. Hij wil echter wekenlang geen antwoord geven op onze vragen. Wij reizen zelf af naar Spanje. Als we navraag doen vertelt een ober ons dat ze net verhuisd zijn in Sitges en werken in Barcelona. Bij het treinstation van Sitges vinden we Frans. In eerste instantie is hij woedend. Hij zegt wel vragen te willen beantwoorden, maar dan aan de betrokkenen en niet aan de verslaggever.

  Hij vertelt dat hij weet wat hij gedaan heeft en wat hij ervan vindt. Hij geeft aan 30 kilo te zijn afgevallen, niet door ziekte, maar omdat hij met zichzelf verder moet. Elke dag in de spiegel kijken. Dat kan Frans van Kaauwen niet meer, zo concludeert hij zelf.

 • Ook interessant