Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Zwendelaar Henk B. met handlangers opgepakt

  Zwendelaar Henk B. met handlangers opgepakt

  Woensdagochtend zijn zwendelaar Henk B. en zijn echtgenote Jolanda aangehouden in een hotel in Huizen naar aanleiding van een grootscheeps politieonderzoek. Henk B. was meerdere keren in AVROTROS Opgelicht?! te zien. Ook de 73 jarige schoonvader Jan is aangehouden in zijn woonplaats Almelo.

  Het trio wordt verdacht van o.a. oplichting en witwassen. Ze maakten gebruik van dekmantelbedrijven. Ze zouden mensen hebben laten betalen voor diensten die helemaal niet bestonden. De totale schade bedraagt ruim een half miljoen euro. Er deden minstens 51 gedupeerden aangifte.

  Spanje

  De verdachten wisten jarenlang onder te duiken op verschillende adressen in Spanje. Opgelicht?! traceerde Henk B. in september 2016 in Estepona. Toen weigerde hij antwoord te geven op onze vragen en reed kalmpjes weg in zijn witte Porsche Cayenne. Henk B. maakte ook diverse slachtoffers in zijn Spaanse verblijfplaats. Zo wist hij een Nederlandse zakenman daar 90.000 euro te ontfutselen.

  Halverwege maart werd het in ook Spanje te heet onder zijn voeten en vluchtte Henk B. met zijn gezin naar Nederland.

  Financieringen en hypotheken

  Henk B. gebruikte verschillende constructies voor zijn praktijken. Hij bood bijvoorbeeld op websites financieringen voor onder andere hypotheken aan. Negen mensen werd een alternatieve financieringsmethode aangeboden, maar dat bleek in werkelijkheid een list, waarbij de schade voor de betrokkenen opliep tot € 165.000 euro.

  Auto's

  Ook verkocht Henk B. auto's door zonder de eerdere verkoper te betalen. In Almelo werd een verkoper van een kampeerauto de dupe van B. en zijn handlangers. Via een spoedoverboeking zou de kamper worden gekocht, maar dat geld verscheen nooit op de rekening. De camper was echter al wel weer doorverkocht. Schade: € 41.000.

  Een uitgebreide reportage over deze aanhoudingen zie je op 4 april bij AVROTROS Opgelicht?! om 21.25 bij NPO 1.

  Bron: Opgelicht?! / Politie.nl

  Gerelateerd

 • Ook interessant