'Gifmoordenares' Ada S. is vrijdag in hoger beroep door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Tegen de vrouw was eind mei twintig jaar cel en tbs geëist door het Openbaar Ministerie.
De 54-jarige vrouw is volgens het hof schuldig aan de dodelijke vergiftiging van haar echtgenoot in 2012. Ook staat volgens het hof vast dat ze acht jaar eerder in Enkhuizen haar toenmalige man hulpeloos achterliet, waarna hij overleed. Verder stichtte ze in 2013 brand in de woning van de man met wie ze vanaf oktober 2012 een relatie had.
De vrouw sloot in 2012 met vervalste papieren een levensverzekering af op naam van haar toenmalige echtgenoot, zonder dat hij daarvan wist. Nadat ze hem korte tijd later met een overdosis medicijnen had omgebracht, streek ze een kwart miljoen euro op.
Ada S. werd in eerste aanleg veroordeeld tot twintig jaar cel, zonder tbs. Volgens het hof is uit psychologisch en psychiatrisch onderzoek echter komen vast te staan dat de vrouw een pathologische leugenaar is en een gebrekkig geweten heeft. Daarnaast is het gevaar op herhaling groot.
'De vrouw afstraffen en onbehandeld laten terugkeren in de maatschappij is een te groot gevaar voor de samenleving', concludeert het hof. Dat legde wel een iets lagere gevangenisstraf op dan de rechtbank, omdat Ada S. door haar persoonlijkheidsstoornis niet volledig toerekeningsvatbaar is voor haar daden.
Het hof verweet de vrouw dat ze bij de moord op haar echtgenoot Tjipke van der Ploeg in 2012 'uiterst geraffineerd, planmatig en berekenend' te werk ging. Verder kan de dood van haar eerste man worden toegerekend aan haar nalatigheid. 'Ze wist dat haar echtgenoot stervende was en sloeg desondanks het advies in de wind medische hulp in te schakelen', aldus het hof.
De zaak tegen Ada S., ook schuldig aan oplichting en valsheid in geschrifte, kwam na de dood van haar man in 2012 aan het rollen. Toen de vrouw kort na zijn overlijden nauwelijks emoties toonde en geldzaken snel wilde afhandelen, kreeg de familie van het slachtoffer argwaan. Er waren toen al bedenkingen vanwege zijn plotselinge overlijden.