Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Zes jaar cel geëist tegen 73-jarige oplichter

  Zes jaar cel geëist tegen 73-jarige oplichter

  Het Openbaar Ministerie heeft vandaag zes jaar cel geëist tegen een 73-jarige oplichter. Afgelopen zomer deden elf slachtoffers, allemaal wonend in Amsterdam-Zuid, aangifte van oplichting tegen de man.

  De verdachte maakte gebruik van babbeltrucs en richtte zich vooral op de ouderen. Het totaalbedrag is opgelopen tot 12.500 euro.

  De man was lastig op te sporen door de politie omdat hij geen vaste woon- of verblijfplaats had. Hij richtte zich vooral op de oude, kwetsbare doelgroepen en dat neemt het OM hem kwalijk. Hij was zowel binnen als buiten Amsterdam actief.

  De verdachte ging iedere keer op een sluwe manier te werk. Door zich voor te doen als nieuwe buurman wist hij het vertrouwen van de ouderen voor zich te winnen. Vervolgens praatte hij urenlang met de slachtoffers, terwijl hij zogenaamd zat te wachten op de levering van een nieuwe keuken. Ook wekte hij medelijden op door te vertellen dat hij weduwnaar was. Vervolgens vroeg hij of hij geld kon lenen om de keuken te betalen. Na ontvangst van het geld ging hij er vandoor en was hij spoorloos verdwenen.

  De man is eerder in 2010 ook al veroordeeld door de rechter. Het zou strafverzwarend werken als hij zich binnen vijf jaar weer schuldig zou maken aan hetzelfde strafbare feit. Over twee weken volgt de uitspraak.

  Bron: Het Parool (20-11-14)

 • Ook interessant