Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Windows XP? Let op met internetbankieren!

  Windows XP? Let op met internetbankieren!

  Gebruikers van een computer met Windows XP moeten vanaf 8 april alert zijn als ze internetbankieren. Volgens de website Computerworld is het onzeker of zij worden gecompenseerd door banken als ze slachtoffer worden van fraude door bijvoorbeeld malware.

  Microsoft stopt met XP

  Sinds begin dit jaar kunnen fraudeslachtoffers van internetbankieren zelf aansprakelijk worden gesteld voor hun financiële verlies als zij onveilige software gebruiken. Consumenten moeten de software van hun apparatuur up-to-date houden, aldus de nieuwe gedragsregels voor internetbankieren. Maar vanaf 8 april stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows XP. Dat betekent dat er dan ook geen beveiligingsupdates meer beschikbaar komen. Daarmee wordt Windows XP interessant voor oplichters en een risico voor consumenten.

  'Coulance van de banken'

  Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken, die de regels samen met de Consumentenbond opstelde, is Windows XP dan niet meer een besturingssysteem dat wordt ondersteund door de leverancier. ''Maar de mate waarop er mee wordt omgegaan door de banken in het geval van fraude, hangt af van de coulance van de banken", aldus een woordvoerder.

  Overleg

  Dat betekent wel onzekerheid voor de Windows XP-gebruiker. Daarom zijn de banken met Microsoft in overleg om te vragen welke oplossingen zij willen bieden aan hun klanten en hoe ze dat gaan communiceren. ''Wellicht dat we daarop kunnen inhaken.'' De Consumentenbond houdt de ontwikkelingen in de gaten.

  Regels

  Wie zich aan de regels voor veilig elektronisch bankieren houdt, vermindert de kans om slachtoffer te worden van fraude. Ook weten consumenten dan zeker dat de bank de schade vergoedt. De regels zijn:

  1. Houd uw beveiligingscodes geheim.

  2. Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander gebruikt wordt.

  3. Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken.

  4. Controleer uw bankrekening.

  5. Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op.

  Bron: www.fraudehelpdesk.nl

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant