Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Website tegen heling geopend

  Website tegen heling geopend

  Wist u dat u in overtreding bent als u via marktplaats voor een paar tientjes een gestolen mp3-speler of telefoon koopt? Dit is namelijk heling en dát is een strafbaar feit. Om heling een halt toe te roepen is vandaag de website www.stopheling.nl geopend.

  Stopheling.nl is een initiatief van de politie, het Openbaar Ministerie en de advertentiesites. U kunt op deze website eenvoudig controleren of een aangeboden product als gestolen geregistreerd staat bij de Nederlandse politie.

  U heeft zelf een belangrijke rol in dit project. Als u een nieuw product koopt, noteer dan het serienummer. Dit maakt het product uniek en traceerbaar. Bij diefstal geeft u bij uw aangifte dit serienummer door.

  Bij aankoop van een product via een advertentiesite kunt u het serienummer gemakkelijk controleren op www.stopheling.nl.

  Hoe werkt dit?

  Stap 1: Vraag de aanbieder om het serienummer.   Stap 2: Voer het serienummer in op www.stopheling.nl

  • Als het ingevoerde serienummer geen resultaat oplevert, staat het niet geregistreerd. Blijft u toch alert, bijvoorbeeld als de prijs niet in verhouding staat met het aangeboden product.

  • Als het ingevoerde serienummer overeenkomt met een artikel dat als gestolen geregistreerd staat, krijgt u automatisch een scherm te zien waar u de naam van de site, het advertentienummer en het e-mailadres van de aanbieder kunt invullen. Het is niet nodig om de betreffende site hierover te informeren, dit doet de politie. Wanneer de politie een onderzoek instelt en duidelijk wordt dat het goed als gestolen geregistreerd staat, neemt de politie contact op met de advertentiesite.

  Stap 3: Controleer, wanneer u het product gaat ophalen, of het serienummer overeenkomt met het nummer waarmee u de check heeft gedaan. 


  De check is een middel om na te gaan of het product bij de politie als gestolen geregistreerd staat. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld nog geen aangifte is gedaan op het moment dat u de gegevens checkt. Gebruik daarom ook altijd uw gezonde verstand. Een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn, is dit vaak ook. Wees ook extra alert als de verkoper haast heeft bij de verkoop of onlogische of niet kloppende verhalen vertelt.

  Meer informatie: www.stopheling.nl

  Gerelateerd

 • Ook interessant