Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Website biedt rijbewijzen en identiteitskaarten te koop aan

  Website biedt rijbewijzen en identiteitskaarten te koop aan

  Als je voor de zoveelste keer zakt voor je praktijkexamen, zinkt de moed je waarschijnlijk in de schoenen. Bovendien wordt het afleggen van die examens best een dure grap. Dan koop je toch gewoon een rijbewijs? Dat kun je beter niet doen: het is niet alleen strafbaar, je wordt hoogstwaarschijnlijk ook gewoon opgelicht. Met kopenrijbewijs.com kun je beter geen zaken doen.

  De website kopenrijbewijs.com biedt allerlei soorten officiële documenten te koop aan. Rijbewijzen, identiteitskaarten, paspoorten en verblijfsvergunningen, het kan allemaal niet op. Er is echter wel een probleem: je bent niet alleen strafbaar als je vervalste documenten koopt, maar vermoedelijk krijg je na het doen van een forse betaling helemaal niets geleverd.

  Aangifte doen heeft in dat geval bovendien geen zin, of denk je dat de agent die jouw aangifte in behandeling neemt sympathie heeft voor de situatie als je aangeeft dat je een vervalst rijbewijs of een nagemaakt paspoort wilde kopen, maar het object van je keuze na de betaling nooit is opgestuurd?

  Voorbeeld van de geboden handelswaar

  Sinds 2009 actief, maar het domein bestaat pas drie maanden

  Eigenaardig is dat de website claimt dat ze al sinds 2009 Nederlandse én Belgische rijbewijzen, paspoorten, identiteitskaarten en verblijfsvergunningen produceren, al vertoont het verhaal her en der bepaalde inconsistenties. Elders op de website wordt gesproken van 2014, weer ergens anders geven ze aan sinds 2015 naar volle tevredenheid van 'honderden klanten' vervalsingen te leveren.

   Een snelle scan van de historie van de domeinnaam levert echter op dat het domein op 3 december 2019 is aangemaakt. Informatie over de daadwerkelijke domeinnaamhouder is niet te zien, maar gezien de niet bepaald legale handel en wandel van deze 'ondernemers' mag dat bepaald geen verrassing wezen.

  Ook claimt de website dat ze over een uitgebreid netwerk beschikken. Zo zouden ze partners hebben binnen verschillende overheidsdiensten en hebben ze contacten binnen de overheid om de vervalste documenten op de juiste wijze in de administratie weg te moffelen. Maar ondanks alle aandacht die aan de website is besteed, komt het inhoudelijk niet echt geloofwaardig over. Bepaalde zinnen lijken regelrecht door de vertaalmachine te zijn gehaald:

  'We hebben ook beveiligde databases en onze beveiligingssystemen zijn geweldig. Onze reputatie hangt af van hoe veilig we klantinformatie kunnen houden. Om deze reden schuiven we echte voorbeelden van rijbewijzen online niet af met andere klanten. Voel u veilig om zaken met ons te doen.'

  Paspoorten zijn ook te koop
  Beschrijving van de vervalste documenten

  Onduidelijkheid over kosten, contactmogelijkheden zijn verdacht

  Over de kosten van de vervalste documenten laat men zich niet uit, dat is 'afhankelijk van verschillende factoren'. Het zal hier echter niet om twee tientjes gaan, bedragen van enkele honderden euro's zijn een stuk voor de hand liggender. Het betreft immers wel zeer overtuigende replica's waar een heel ambtenarenapparaat voor wordt ingeschakeld om de geloofwaardigheid ook administratief te waarborgen, zo luidt de claim.

  De contactmogelijkheden zijn ook beperkt. Je kunt een WhatsApp-bericht naar een Brits telefoonnummer sturen of je kunt mailen naar een Gmail-account:

  Contactmogelijkheden

  Nee, het is een duidelijke zaak. Overweeg je om te betalen voor een rijbewijs? Investeer dat geld dan in wat extra lessen en een extra examen: daarmee heb je in ieder geval wel kans om daadwerkelijk dat felbegeerde roze pasje in ontvangst te mogen nemen.

 • Ook interessant