Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Vrouw op staande voet ontslagen: WhatsApp-gesprekken onthullen onterechte ziekmelding

    Vrouw op staande voet ontslagen: WhatsApp-gesprekken onthullen onterechte ziekmelding

    Een assistent-manager van Amsterdamse Not Hotel zal zich vermoedelijk flink achter de oren krabben om een wel heel suffe blunder. In WhatsApp-gesprekken sprak ze in geuren en kleuren over onterechte ziekmeldingen op het werk, maar omdat ze WhatsApp Web op de bedrijfslaptop had geïnstalleerd, kon de werkgever meelezen. Die was daar vanzelfsprekend niet bijster van gecharmeerd en ontsloeg de vrouw op staande voet. Terecht, oordeelde de rechter.

    De 29-jarige vrouw was sinds begin 2019 werkzaam bij het hotel, maar in januari van dit jaar meldde zich ziek met griep, meldt het AD. In werkelijkheid was ze echter druk aan het solliciteren naar een andere baan, zo blijkt uit WhatsApp-gesprekken die ze met haar moeder en haar vriend voerde.

    Eén van de uitspraken die de vrouw deed was 'Weet niet hoe lang ik griep nog kan gebruiken om thuis te blijven'. Haar vriend suggereerde dat ze dan maar moest aangeven dat ze een longontsteking had, waarop de vrouw reageerde met de tekst 'Hahaha of gewoon dat ik er doorheen zit. Dat het allemaal teveel wordt', gevolgd door de welbekende 'huilen van de lach'-emoji.

    Haar vriend was kennelijk van mening dat ze haar rol met verve speelde, getuige de uitspraak 'Haha, oude actrice', een enigszins ongepast 'compliment' in deze situatie.

    Werkgever leest alles mee

    Tot verdriet van de vrouw kon de werkgever alle berichten meelezen. Wat blijkt? De vrouw heeft WhatsApp Web geïnstalleerd op een bedrijfslaptop, en deze werd gedurende haar ziekmelding door een collega in bruikleen genomen. Het wachtwoord '1234' bleek voldoende om de laptop te ontgrendelen, en in de browser was ze gewoon nog ingelogd op WhatsApp. Een koud kunstje om dan te kijken wat er zoal wordt besproken, dat is duidelijk.

    Na het ontslag spande de vrouw een rechtszaak tegen haar werkgever aan omdat het ontslag in haar ogen onterecht was. De werkgever liet tijdens de zitting echter duidelijk blijken dat de gang van zaken niet werd gewaardeerd, en droeg daarvoor de volgende argumenten aan:

    'In het openstaande gesprek dat u met een vriend heeft gevoerd, blijkt dat u niet ziek bent, maar dat u "goed toneel heeft gespeeld" na een telefoongesprek met uw leidinggevende. U bent - als klap op de vuurpijl - zelfs in staat geweest om bij een ander bedrijf op sollicitatiegesprek te gaan. De ziekte is door u geveinsd. U hebt ons opzettelijk misleid om er zelf beter van te worden.'

    'Meelezen was onrechtmatig'

    De vrouw was van mening dat haar werkgever de berichten nooit had mogen lezen. Het bewijs dat tot het ontslag heeft geleid, was dan ook op onrechtmatige wijze verkregen. De rechter ging hier echter niet in mee. Of het bewijs al dan niet rechtmatig is verkregen, maakt in dit geval niet uit, omdat 'het maatschappelijk belang dat de waarheid aan het licht komt' in dit geval zwaarder weegt.

    De rechter oordeelde dan ook dat het ontslag van de 29-jarige vrouw terecht was: 'Dat zij niet wist dat de WhatsApp-berichten op haar telefoon ook leesbaar waren op haar werklaptop die een collega later gebruikte, betekent niet dat de werkgever die berichten niet mocht lezen. De werkneemster heeft daar zelf een bijdrage aan geleverd door WhatsApp op de (werk)laptop te installeren. Zij krijgt ook geen ontslagvergoeding omdat zij ernstig verwijtbaar handelde', aldus de uitspraak.

    Bron: AD.nl

  • Ook interessant