Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vrijspraak geëist voor fraude geld miljonair

  Twee verdachten van fraude met de nalatenschap van de in 2005 overleden miljonair Marten Eibrink dienen te worden vrijgesproken. Dat eiste de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Zwolle

  Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgde de twee verdachten, omdat ze zouden hebben geprobeerd met vervalste documenten de 51-jarige André van W. tot directeur van M.E. Beheer te benoemen. Deze maatschappij beheerde de miljoenen uit de nalatenschap van de zakenman. Dinsdag concludeerde de officier dat er onvoldoende bewijs is. Deskundigen spraken elkaar tegen over de echtheid van de handtekening van Eibrink.

  Marten Eibrink verwierf vele miljoenen als projectontwikkelaar. Landelijk werd hij bekend als voorzitter van voetbalclub P.E.C. Zwolle '82, het huidige FC Zwolle. In mei 2005 overleed de zakenman en begon de strijd om zijn nalatenschap. Zowel de nabestaanden als Van W. poogden dezelfde maand zich in te schrijven als directeur van de beheersmaatschappij, zei Van W. Met hulp van de notaris van Eibrink, Douwe K., kreeg hij dat voor elkaar. Uiteindelijk deden de erven aangifte.

  Het onderzoek sleepte zich jaren voort. Notulen van een vergadering in december 2002 speelden een belangrijke rol. In die vergadering zou Eibrink zijn opvolging met Van W. hebben geregeld. Van die ondertekende notulen bleken twee of drie versies in omloop te zijn. De handtekeningen daaronder van Eibrink zijn vergeleken. Handschriftdeskundigen gaven tegengestelde conclusies. Ook een onderzoek naar de datering van de inkt gaf onvoldoende duidelijkheid, stelde de officier.

  De advocaten van beide verdachten hebben ook vrijspraak gevraagd. Uitspraak op 7 juni.

  Bron: ANP

 • Ook interessant