Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Voormalig EUFA- en FIFA-voorzitter opgepakt wegens corruptie

  Voormalig EUFA- en FIFA-voorzitter opgepakt wegens corruptie

  Franse justitie heeft Michel Platini laten oppakken op verdenking van corruptie bij de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar. Dat meldt de onderzoekswebsite Mediapart. Platini zou zijn vastgezet op het kantoor van de anticorruptie-eenheid van justitie.

  De voormalige topvoetballer is dinsdag als getuige gehoord in het onderzoek naar corruptie bij de toewijzing van onder meer het WK van 2022 aan Qatar. 'Hij heeft rustig en precies antwoord gegeven op alle vragen, ook die over de toewijzing van het EK 2016', meldde de advocaat van Platini in een korte verklaring.

  De 63-jarige Fransman, voormalig topvoetballer, fungeerde jarenlang als voorzitter van de Europese bond UEFA en als vicevoorzitter van de mondiale federatie FIFA. Platini raakte echter in opspraak vanwege een dubieuze financiële deal met FIFA-voorzitter Sepp Blatter uit 2011. Beiden werden eind 2015 in eerste instantie voor acht jaar geschorst. Na diverse beroepszaken werd de straf voor Platini teruggebracht naar vier jaar, die van Blatter naar zes jaar. Het toenmalige bestuur van de FIFA wees eind 2010 het WK van 2022 toe aan Qatar. Sindsdien doen verhalen over omkoping en corruptie de ronde.

  Lees ook: Topvoetballer Diego Costa onder vuur wegens vermeende belastingfraude

  De FIFA liet daar onderzoek naar doen door de Amerikaanse jurist Michael Garcia. Hij stuitte in zijn onderzoek op vele onregelmatigheden en onverklaarbare zaken rond de bidprocedure van Qatar. Garcia pleitte in zijn eindverslag, dat in 2014 klaar was maar dat de FIFA destijds niet volledig wilde publiceren, echter niet voor een nieuwe procedure voor de toewijzing van het WK van 2022. De Amerikaan legde zijn functie als hoofdonderzoeker bij de FIFA neer omdat hij ontevreden was met de manier waarop de federatie met zijn bevindingen was omgegaan.

  De raadsman benadrukt dat de 63-jarige Fransman niet is gearresteerd, maar dat hij door de Franse justitie alleen als getuige wordt verhoord. Platini moet voorlopig 'om technische redenen' wel op het kantoor van de anticorruptie-eenheid blijven. 'Hij kan zichzelf niets verwijten en heeft niets te maken met dingen die buiten hem om zijn gebeurd. Hij heeft het volste vertrouwen in wat komen gaat.'

  Bron: ANP

 • Ook interessant