Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vleeshandelaar Selten voor de rechter

  Vleeshandelaar Selten voor de rechter

  Bij vleeshandelaar Willy Selten is in 2012 paardenvlees als rundvlees in de administratie verdwenen. 'Het was een automatisme', vertelde Selten dinsdagochtend bij de rechter in Den Bosch, waar hij terechtstaat voor valsheid in geschrifte.

  Selten verklaarde de fout omdat het paardenvlees in verhouding maar een half procent van de producties was. 'Het was zo'n klein aandeel.' De vleeshandelaar benadrukte dat het bij een interne, administratieve fout is gebleven. 'Paard werd apart uitgebeend, weggehangen en afgevoerd', vertelde hij. In het vrieshuis werd op het etiket rund gezet maar daar was Selten niet bij betrokken. 'Wij hebben nooit rund op het etiket gebruikt.' Waarom in het vrieshuis rund op het etiket werd gezet, weet hij niet. 'Mogelijk omdat we runderuitsnijders waren. Het is me nooit opgevallen.'

  Tijdens de rechtszaak dinsdag werd duidelijk dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) nog voor de uitbraak van het Europese paardenvleesschandaal anoniem was getipt over de verwarring met paardenvlees bij Selten. De melding kwam van de Osse snackproducent Dalco, die volgens Selten per ongeluk een partij paardenvlees kreeg geleverd. Het Openbaar Ministerie denkt dat Selten met opzet 336.000 kilo goedkoper paardenvlees heeft verkocht als rundvlees. De strafeis van de aanklager wordt dinsdagmiddag verwacht.

  Bron: ANP (24-032015)

  Afbeelding: Istock

  Gerelateerd

 • Ook interessant