De flamboyante Nico V. (74), een van de hoofdverdachten in het grote vastgoedfraudeproces Klimop, moet als het aan justitie ligt een celstraf gaan uitzitten van 5 jaar. Dat bleek dinsdag bij de rechtbank in Haarlem, waar het requisitoir was in zijn strafzaak.
Hij wordt verdacht van het verduisteren van miljoenen euro's bij dubieuze vastgoedtransacties, witwassen, het opmaken van valse facturen en deelname aan de criminele organisatie die de vastgoedfraude pleegde.
Justitie ziet V. als 'een van de onbetwiste leiders en personeelschef' van de criminele organisatie, als 'verbaal begaafde hogepriester en filosoof', die achter de schermen een 'duistere man was van duistere deals'. Hij zou door valse facturen voor niet-bestaande diensten vele miljoenen hebben binnengeharkt via zijn bedrijven Idlewild Consultants en Idlewild Beheer.
De zaak tegen V. werd vorig jaar voor onbepaalde tijd aangehouden, omdat de verdachte ernstig ziek was en niet voor de rechter kon verschijnen. Nu gaat het beter met de voormalige aangetrouwde oom van Jan van V. Deze andere hoofdverdachte in de Klimopzaak werd vorig jaar door de rechtbank in Haarlem tot 4 jaar celstraf veroordeeld in de Klimopzaak.
'Oom Nico' was bij Bouwfonds binnengekomen via zijn neef Jan, die tijdens een deel van de fraude directeur was van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling. V. trad op als adviseur van Bouwfonds en mentale coach van medewerkers.
Nico V. was volgens het Openbaar Ministerie (OM) de kwade genius binnen de criminele organisatie, de handlanger van zijn neef Jan van V. Hij deinsde er niet voor terug mensen te intimideren en in te palmen, volgens officier van justitie Thomas Bosch. Het Openbaar Ministerie hekelde de mentaliteit van de fraudeurs en die van verdachte Nico V., die heeft gezegd dat 'de gedupeerde sukkels beter uit hun doppen hadden moeten kijken'. Het Philips Pensioenfonds en Bouwfonds is mede door de handelwijze van V. voor tientallen miljoenen gedupeerd bij verschillende vastgoedprojecten, meent justitie. V. heeft met beide bedrijven geschikt voor een bedrag van 4,7 miljoen euro.
Eerder op de dinsdag eiste het OM celstraffen van 4 jaar tegen Dennis L. en 3 jaar tegen Hans van T., twee andere verdachten in de Klimopzaak.
Volgens het OM is het plegen van vastgoedfraude bepaald niet over in Nederland en moeten betrokkenen binnen de sector kritisch zijn op hoge facturen.
ANP