Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Verdachte (25) van babbeltrucs bij bejaarden neemt de benen tijdens rechtszaak

  Verdachte (25) van babbeltrucs bij bejaarden neemt de benen tijdens rechtszaak

  Een 25-jarige man uit Bovenkarspel die donderdag voor de rechtbank in Alkmaar terechtstond wegens het beroven van zeventien Noord-Hollandse bejaarden, nam met een smoesje de benen. Hij moest 'even iets uit de auto halen', maar keerde niet terug.

  De man wordt verdacht van zeventien babbeltrucs, gepleegd in de periode tussen augustus en oktober 2019. Hij deed zich onder meer voor als medewerker van een gasbedrijf, aldus de Telegraaf.

  Hij vroeg slachtoffers om met hun oor tegen de radiator te zitten, zogenaamd om te kijken of er merkwaardige geluiden werden geconstateerd. Ondertussen roofde de verdachte het huis leeg, waar onder andere pinpassen werden buitgemaakt.

  Maar dat is nog niet alles: na afloop belde hij of zijn - vermoedelijk medeplichtige - vriendin zijn slachtoffers op waarbij ze zich voordeden als medewerkers van de bank. Er zou iets met de pinpas of de bankrekening zijn, maar door de pincode even door te geven, kon alles worden opgelost.

  'Donkere periode van mijn leven'

  De verdachte had zelf wel een verklaring voor zijn misdrijven: 'Ik zat toen in een donkere periode van mijn leven. Mijn zwager lag op sterven en ik wilde helpen zijn dure medicijnen te kopen. Het was vies van mij. Ik heb er spijt van, maar ik kan het niet terugdraaien.'

  Gapen en spelen met zijn telefoon

  Uit de houding van de verdachte blijkt echter dat het met het berouw wel mee lijkt te vallen: hij zat met zijn telefoon te spelen en zat onderuitgezakt te gapen. Toen de rechtszaak kort werd geschorst, gaf de man zijn advocaat te kennen dat hij 'even iets uit de auto zou halen'. Hij ging er vervolgens in de auto vandoor.

  Overigens beschikt de man niet eens over een rijbewijs: hij is in april maar liefst vier keer aangehouden wegens te hard rijden en rijden zonder rijbewijs. De advocaat gaf als excuus dat er 'plotseling iets met zijn vader was'.

  Tegen de man uit Bovenkarspel is 4,5 jaar cel geëist. Op 25 juni volgt de uitspraak.

  Bron: De Telegraaf

 • Ook interessant