Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vastgoedfonds TRE verdacht van fraude

  De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft bij justitie aangifte gedaan tegen vastgoedfonds TRE, omdat mogelijk sprake is van verduistering en oplichting. Dat zei een woordvoerster van de toezichthouder maandag. Volgens de AFM is onduidelijk wat er is gebeurd met ruim 47 miljoen euro die bij TRE is ingelegd.

  Het was de bedoeling dat geld van obligatiehouders eerst op de rekening van een notaris (derdenrekening) zou worden gezet en uiteindelijk gebruikt zou worden voor hypotheken op villa's en appartementen in een resort bij Urla in Turkije, aldus de AFM. TRE gaf daartoe sinds 2005 obligaties uit vanaf 50.000 euro. Het is echter onduidelijk wat TRE met de ingelegde miljoenen heeft gedaan. Volgens de financiële waakhond is de 47 miljoen euro niet of slechts voor een deel gebruikt voor de financiering voor het resort New Venice Park.

  Dwangsom

  In juni legde de AFM al een last onder dwangsom op aan een van de bv's van TRE, TRE II, om het bedrijf te dwingen de obligatiehouders te informeren over de financiële en juridische positie. Nu is gebleken dat dat onvoldoende is gebeurd, is de last verbeurd verklaard en moet TRE II 4000 euro betalen per dag dat die informatie achterwege blijft, aldus de zegsvrouw van de AFM. Aan de dwangsom zit een maximum van 80.000 euro.

  Terugbetaling

  Ook de andere TRE-vennootschappen zijn onderwerp van onderzoek door de AFM, die schat dat zij gezamenlijk rond de 70 miljoen euro hebben opgehaald. Tot oktober 2008 hebben de bv's na uitgifte van obligaties de daarop verschuldigde rente aan obligatiehouders uitbetaald. Hierna zijn de rentebetalingen gestopt en voor zover de AFM bekend zijn geen obligatieleningen terugbetaald.

  Bron: ANP

 • Ook interessant