Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Update Ierse klusjesmannen

  Op 7 oktober besteedde Opgelicht?! Al aandacht aan de zogeheten Ierse Klusjesmannen. Na de uitzending kwamen vele nieuwe verhalen binnen op de redactie van Opgelicht?!

  Wat bleek, de Ieren bleken veel meer slachtoffers te hebben gemaakt dan eerder gedacht. Daarnaast maakten sommige groepjes Ieren zich schuldig aan moderne slavernij. En dus rees de vraag: wie doet hier wat aan?

  Overdonderd

  Eén van de hartverscheurende verhalen die op de redactie binnen komen is dat van Jannie uit Apeldoorn. Deze vrouw wordt in augustus samen met haar man volledig verrast en overdonderd door Ierse klusjesmannen. Niet in staat om de Ieren te weren, besluiten Jannie en haar man de verlangde 4500 euro voor het schilderen van de dakrand maar te voldoen. Een bedrag dat niet in verhouding staat tot de verrichtte werkzaamheden. Erger nog dan het afgetroggelde geld, is voor Jannie de angst dat de Ieren op een dag weer voor haar deur staan. Die angst maakt haar nog steeds verdrietig.

  Mini-camping

  Verder stuiten we op gebeurtenissen op een mini-camping in het Brabantse Heeswijk-Dinther. De 74-jarige campinghoudster ondervindt begin 2011 aan den lijve hoe een groep Ieren haar leven ruim twee weken terroriseert. Haar camping is het domein geworden van 30 tot 40 Ieren die voor vele duizenden euro’s schade maken. Op en om haar terrein staat het vol met werkbusjes met Ierse en Engelse kentekens. De campinghoudster voelt zich zeer onveilig in haar eigen huis en waarschuwt geregeld de politie, maar die kunnen weinig voor haar doen. Nadat de gemeente besluit om de stroom af te sluiten, vertrekken de Ieren. Zonder te betalen.

  Slavernij

  Zo mogelijk nog schokkender zijn de onthullingen van een campinghouder uit het midden van het land. Hij heeft begin dit jaar ook een groepje Ieren op zijn camping staan. Hij komt daarbij tot de ontdekking dat deze Ieren veel van het vuile werk niet zelf doen. Ze hebben een oudere Engelse man en een Nederlands-Irakese man, die ze het werk laten doen. Twee mannen die nauwelijks betaald krijgen, lange dagen moeten werken, stil worden gehouden met bier en moeten slapen in oude caravan. Wanneer de twee ‘slaven’ op een gegeven moment besluiten te vluchten, krijgt de campinghouder het voor zijn kiezen. Hij wordt met de dood bedreigd en krijgt te maken met vernielingen. Per mail stelt hij de politie op de hoogte van de beangstigende situatie. Deze doet niks.

  Wie doet er wat aan?

  Steeds weer hoort Opgelicht?! de verhalen en steeds weer blijkt dat de politie weinig tot niks kan of wil doen. Hoe is het mogelijk dat mensen zich onveilig voelen in hun eigen huis en dat ze niet geholpen worden? Hoe is het mogelijk dat mensen door midden van intimidatie vele duizenden euro’s afhandig gemaakt worden, maar dat aangifte doen al te veel gevraagd is? Hoe is het mogelijk dat een groep van een paar honderd Ieren al jaren door Nederland kan trekken en zich aan geen enkele regel houdt? Opgelicht?! ging op onderzoek uit, trof verschillende Ieren en sprak zelfs uitgebreid met een Poolse man die voor hen had gewerkt.

 • Ook interessant