Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Uitzending Eurovisie Songfestival korte tijd gehackt

  Uitzending Eurovisie Songfestival korte tijd gehackt

  De uitzending van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival is niet overal vlekkeloos verlopen. De Israëlische online-uitzending werd korte tijd gehackt.

  Tijdens de livestream van de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival waren plotseling beelden te zien van explosies in de Israëlische stad Tel Aviv, waar het festival wordt gehouden. De webcast was gehackt door de Palestijnse radicale beweging Hamas, zegt de Israëlische publieke omroep Kan.

  Op de website van de Israëlische omroep KAN stonden tijdens de show korte tijd berichten als 'Waarschuwing. Risico op raketaanval. Ga alsjeblieft schuilen.' en 'Israël is niet veilig. Jullie zullen wel zien!' Een woordvoerder van KAN bevestigt de hack tegenover The Jerusalem Post. Volgens de omroep is het bericht waarschijnlijk niet door veel mensen gezien maar is er wel een onderzoek ingesteld. De reguliere uitzending had er geen last van.

  Hack snel onder controle

  Tijdens de webcast waren ineens satellietbeelden van Tel Aviv te zien, met animaties van explosies op meerdere plekken. Op de achtergrond speelde dreigende muziek. 'We weten dat er een poging was, waarschijnlijk van Hamas, om onze digitale uitzending over te nemen. Binnen een paar minuten hadden we dit onder controle', liet de bestuurder van de Israëlische publieke omroep weten.

  Bron: ANP 

 • Ook interessant