Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Tweede Kamer wil Rabobank aan de tand voelen

  Tweede Kamer wil Rabobank aan de tand voelen

  De Tweede Kamer wil minister Wopke Hoekstra van Financiën aan de tand voelen over de boete die Rabobank heeft gekregen voor het niet naleven van regels tegen witwassen. VVD-Kamerlid Roald van der Linde erkent dat de zaak verbleekt bij het schandaal waarvoor ING vorig jaar een miljoenenschikking trof. 'Maar het geeft wel te denken', vindt hij. Een ruime meerderheid steunt zijn verzoek om een debat.

  De Nederlandsche Bank (DNB) heeft Rabobank een

  Volgens Van der Linde roept de nieuwe boete de vraag op of meer banken hun rol bij het tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering hebben verwaarloosd. Ook wil hij nog een keer van Hoekstra horen wat er inmiddels gedaan is om herhaling te voorkomen. 'Nemen ze hun poortwachtersfunctie nu wel serieus of kan dit nogmaals gebeuren?'

  Banken verantwoordelijk voor 'poortwachtersfunctie'

  Banken moeten wegens die poortwachtersfunctie goed bijhouden wie hun klanten zijn, wat zij doen en wie bijvoorbeeld de uiteindelijke begunstigde is van het geld dat bij hen wordt gestald. Als dat niet gebeurt, is er een groot risico dat rekeningen worden gebruikt voor het doorsluizen van crimineel geld.

  Vorig jaar trof ING een

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant