Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Twee arrestaties wegens oplichting met mondmaskers

  Twee arrestaties wegens oplichting met mondmaskers

  De internationale politieorganisaties Interpol én Europol hebben vandaag bekendgemaakt dat in Nederland twee mensen zijn aangehouden in verband met een oplichtingszaak met mondmaskers. Het zou gaan om een bedrag van vijftien miljoen euro.

  Twee verkoopbedrijven in de Duitse plaats Hamburg en de Zwitserse stad Zürich werden vorige maand ingeschakeld door Duitse gezondheidsautoriteiten met de opdracht om voor een bedrag van vijftien miljoen euro mondmaskers te kopen. Omdat er vanwege het coronavirus een flink tekort was aan onmiddellijk beschikbare medische hulpmiddelen, werden er nieuwe contacten aangeboord. 

  Bij een in Spanje gevestigde onderneming met een op het eerste gezicht legitiem ogende website werden maar liefst tien miljoen maskers besteld. Dat bedrijf kon echter niet leveren.

  Doorverwijzing naar 'vertrouwde dealer'

  Het Spaanse bedrijf verwees beide partijen door naar een 'vertrouwde dealer' die in Ierland gevestigd is. Dat bedrijf verwees de kopers weer door naar een Nederlandse onderneming. Bij dit Nederlandse bedrijf werden anderhalf miljoen mondmaskers besteld ter waarde van anderhalf miljoen euro.

  Er werd toegezegd dat de volledige bestelling in 52 vrachtwagens en onder begeleiding van een politie-escorte op transport zou gaan naar Duitsland. Het geld verdween naar een Ierse rekening.

  Noodbetaling van 880.000 euro, website nagemaakt

  Beide kopers kregen vlak voor de leverdatum te horen dat de eerste betaling niet was ontvangen. Om de goederen alsnog veilig te stellen, moest er een noodbetaling van 880.000 euro aan de Nederlandse leverancier worden gedaan, zo luidde het excuus. Dit bedrag werd overgemaakt, maar de bestelling werd nooit geleverd.

  Onderzoek wees uit dat het Nederlandse bedrijf weliswaar wel bestond, maar dat oplichters de website van dit bedrijf hebben nagemaakt.

  Snelle samenwerking, maar toch een half miljoen weggesluisd

  Door snel handelen van financiële instellingen én autoriteiten uit Duitsland, Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk werd de eerste betaling van 1,5 miljoen euro geblokkeerd. Ook wisten autoriteiten de Ierse tussenpersoon te identificeren. De noodbetaling van 880.000 euro kon slechts ten dele worden tegengehouden: van dit bedrag is een bedrag van 500.000 via het Verenigd Koninkrijk weggesluisd naar Nigeria.

  Europol en Interpol zetten het onderzoek voort in samenwerking met diverse nationale autoriteiten.

  Bron: Europol

 • Ook interessant