Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • TikTok: Verzameling van gegevens en bezorgdheid over spionage

    TikTok: Verzameling van gegevens en bezorgdheid over spionage

    TikTok verzamelt veel informatie van zijn gebruikers, maar er zijn geen aanwijzingen dat de app verder gaat dan andere sociale media of zijn gebruikers bespioneert, blijkt uit onderzoek van NOS Stories in samenwerking met beveiligingsonderzoekers. Bezorgdheid over mogelijke spionage werd onder andere geuit door VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski en de AIVD. Echter, het feit dat de app alle data zou kunnen verzamelen is onjuist, hoewel dit niet betekent dat het gebruik van de app zonder risico's is.

    Wat TikTok verzamelt

    Uit een analyse van de Android-versie van TikTok blijkt dat de app geen pogingen onderneemt om toegang te krijgen tot de gegevens van andere apps, dankzij beveiligingsmaatregelen van zowel Android als iOS. Foto's worden alleen verzameld als de gebruiker hiervoor toestemming geeft en een foto wil uploaden. TikTok verzamelt de locatie van gebruikers alleen tijdens het gebruik van de app en het betreft de ruwe locatie, niet de precieze locatie. Bij het uploaden van het adresboek van gebruikers worden de gegevens zodanig verstuurd dat TikTok de telefoonnummers en e-mailadressen niet kan zien, tenzij het betreffende contact daadwerkelijk op TikTok zit.

    Genuanceerde bezorgdheid

    In een reactie erkent de AIVD dat applicaties vaak "buitenproportioneel veel gegevens" van een apparaat opvragen, waardoor ontwikkelaars mogelijk gevoelige informatie over gebruikers kunnen verzamelen zonder dat gebruikers zich hiervan bewust zijn. Hoewel de AIVD geen specifieke verwijzing naar TikTok maakt, benadrukt de inlichtingendienst wel dat er zorgen zijn over dergelijke apps. Kamerlid Rajkowski geeft aan dat de VVD uit voorzorg is gestopt met het gebruik van TikTok en de waarschuwing van de AIVD serieus neemt.

    Instagram en China

    Uit eerder onderzoek blijkt dat TikTok over het algemeen niet veel meer gegevens verzamelt dan andere applicaties. Deskundigen stellen dat de dataverzameling vergelijkbaar is met wat gangbaar is onder andere apps. Hoewel er nog steeds veel gegevens worden verzameld, met informatie die meerdere keren per minuut naar de servers van TikTok wordt gestuurd, is dit vergelijkbaar met het Amerikaanse concurrent Instagram. Advertenties en gepersonaliseerde inhoud zijn de belangrijkste redenen achter de gegevensverzameling. Hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn dat de gegevens naar China worden gestuurd, kan dit niet volledig worden uitgesloten.

    Reactie van TikTok

    TikTok heeft nog niet specifiek gereageerd op de vragen over gegevensverzameling en mogelijke spionage. Ze verwijzen echter naar een pagina waar binnenkort informatie over gegevensverzameling beschikbaar zal zijn in het Nederlands.

    Bron: NOS.nl 

  • Ook interessant