Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Studenten niet vervolgd voor nepbrieven gemeente Rotterdam

  Studenten niet vervolgd voor nepbrieven gemeente Rotterdam

  Twee studenten die zogenaamd uit naam van de gemeente Rotterdam nepbrieven verspreidden, worden niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat besloten. Het tweetal, van 23 en 24 jaar uit Barneveld en Ede, wilde in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een schoolopdracht uitvoeren.

  In de brief werden mensen opgeroepen om op een site een verkiezingsenquête in te vullen. Als zij dat hadden gedaan, kregen de invullers te lezen dat ze niet mochten stemmen, omdat ze er te weinig van af zouden weten. Ook verschenen pop-upschermen met aanbiedingen om programma's te downloaden.

  Rectificatie

  De twee hadden het logo van de gemeente een beetje veranderd en dachten niet dat de ontvangers de brief als echt zouden zien, aldus het OM. Toen de studenten in de gaten kregen dat hun actie het stemgedrag kon beïnvloeden, hebben ze meteen excuusbrieven gestuurd en een rectificatie op hun site gezet. De studenten werden in maart aangehouden.

  School past opdracht aan

  De officier van justitie heeft een gesprek gevoerd met de studenten en de school. Die heeft de opdracht aangepast om te voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt.

  Bron: ANP

 • Ook interessant