Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Studenten boos om privacyschending ov-kaart

  Studenten boos om privacyschending ov-kaart

  Studentenorganisatie ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) vindt dat onrechtmatige controles op het reisgedrag van studenten voor onderzoek op misbruik van de ov-kaart onmiddellijk moeten stoppen.

  "Het is echt onacceptabel dat de privacy van tientallen studenten op deze manier geschonden wordt", zegt ISO-voorzitter Rhea van der Dong naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant. Daarin wordt gesteld dat reisgegevens van tientallen studenten zijn doorgespeeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Op basis van dat reisgedrag zou kunnen worden bekeken of studenten ten onrechte een uitwonendenbeurs krijgen, terwijl ze thuis wonen.

  Het ISO, vertegenwoordiger van 35 organisaties met 700.000 aangesloten studenten, roept DUO, het ministerie van Onderwijs en OV-chipkaartbedrijf Translink studenten te compenseren "die al getroffen zijn door deze onrechtmatige maatregel". ISO vindt dat onrechtmatige controles op het reisgedrag van studenten voor onderzoek naar misbruik van de studiebeurs onmiddellijk moeten stoppen.

  377 studenten

  De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het ministerie van Onderwijs heeft de afgelopen jaren 377 keer reisgegevens van studenten opgevraagd bij OV-chipkaartbedrijf Translink. Met die gegevens van het reisgedrag is bekeken of zij ten onrechte een uitwonendenbeurs kregen, terwijl ze mogelijk thuis woonden. Dat aantal bracht DUO dinsdag naar buiten in een reactie op berichtgeving in de Volkskrant.

  De Maatschappij voor Beter OV heeft een klacht opgesteld over de schending van de privacy van reizigers en zal die indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De autoriteit zegt de klacht nog niet te hebben ontvangen, maar er via internet kennis van te hebben genomen "en er zeker onderzoek naar te gaan doen".

  Ontbreken wettelijke basis

  Volgens DUO wordt het omstreden controlemiddel door een uitspraak van de rechter in Den Haag op 8 mei voorlopig niet gebruikt. De rechter oordeelde toen dat een wettelijke basis ontbreekt voor de inbreuk op de privésfeer van studenten en diens reisgegevens. Translink verstrekt sindsdien geen reisgegevens meer.

  Uitvoeringsorganisatie DUO zegt het niet eens te zijn met dat vonnis. DUO heeft de Centrale Raad van Beroep een nieuwe uitspraak gevraagd, die in het najaar wordt verwacht.

  Sinds september 2015 bestaat door de invoering van het studievoorschot geen verschil meer tussen uit- en thuiswonende studenten in het hoger onderwijs. Het misbruik kan volgens DUO daarom niet meer worden gepleegd door de nieuwe generatie studenten. In het middelbaar beroepsonderwijs bestaat dat verschil nog wel en daar zal controle blijven plaatsvinden, als het aan DUO ligt.

  Bron: ANP

  Gerelateerd

 • Ook interessant