Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Sport-Active van Alexander H. stopt: honderden gedupeerden zijn mogelijk geld kwijt

  Sport-Active van Alexander H. stopt: honderden gedupeerden zijn mogelijk geld kwijt

  Mogelijk zijn honderden toeristen die een vakantie hebben geboekt bij Alexander H. van Sport-Active hun geld kwijt. Het bedrijf kwam in opspraak nadat Opgelicht?! onthulde hoe aanbetalingen voor sportieve vakanties moeiteloos werden aangenomen, maar het daadwerkelijk boeken van deze reizen een heel ander verhaal bleek te zijn.

  Sommige gedupeerden kwamen er pas op Schiphol achter dat er helemaal niks geboekt was: hen restte niets dan onverrichter zake en met een flinke illusie armer rechtsomkeert te maken.

  H. ontkent tegenover de Telegraaf dat er sprake is van kwade opzet: 'Ik ben Sport-Active in 2016 begonnen. De eerste jaren ging het prima, ik begeleidde de reizen zelf. Toen de belangstelling voor fly&run-vakanties en trainingskampen in het buitenland toenam, is het mij zakelijk en organisatorisch boven het hoofd gegroeid. Ja, ik heb fouten gemaakt en had eerder aan de bel moeten trekken.'

  Ook de belofte dat gedupeerden schadeloos worden gesteld, herhaalde H. nog maar eens: 'Achteraf heb ik het verkeerd aangepakt. Toch ga ik proberen klanten alsnog schadeloos te stellen, maar dat kost tijd. Ik heb niets overgehouden aan Sport-Active, dus moet het eerst elders verdienen. Geen eigen bedrijf meer voor mij. Ik solliciteer nu naar een baan in loondienst'.

  Kijk onze reportage van 10 september 2019 nog eens terug:

  Niet aangesloten bij Garantiefonds SGR

  Het probleem is dat Sport-Active niet is aangesloten bij het Garantiefonds SGR, zodat consumenten niet zijn gedekt als levering van de diensten uitblijft na het doen van een aanbetaling. H. biedt nogmaals zijn excuses aan: 'Ik heb dit niet zo gewild. Ik vind het echt vreselijk voor al die mensen, maar kan de klok helaas niet terugdraaien. Door alle tegenslagen en financiële stress ben ik net als mijn compagnon overspannen geraakt. Ik ben gebroken, maar wil mijn uiterste best doen om te redden wat er te redden valt.'

  Sport-Active is een VOF: openstaande schulden moeten worden voldaan

  Het bedrijf is officieel nog niet gestopt of failliet, al is de website van Sport-Active sinds woensdagavond wel offline. Of Alexander het bedrijf kan stoppen zonder een faillissement, is nog maar de vraag: Sport-Active is een VOF, en je kunt een VOF niet ontbinden zolang er nog schulden open staan. Het behoeft geen nadere toelichting dat er in het geval van Sport-Active een flink bedrag aan schulden open staat.

  Het alternatief is dat de VOF faillissement aanvraagt. Bewandelt H. deze route, blijven hij en andere vennoten ook privé aansprakelijk. Dan kan er in de toekomst beslag gelegd worden op zijn loon zodra hij in loondienst gaat, om de gedupeerden alsnog zo goed als mogelijk schadeloos te stellen. 

  Gedupeerde reizigers hebben in ieder geval weinig tot geen vertrouwen meer in een goede afloop. 'Of er moet een wonder gebeuren', aldus gedupeerde Cindy Kusters.

  Bron: Telegraaf

 • Ook interessant