Je bent jong en je houdt van luxe merkkleding. Om regelmatig van outfit te kunnen wisselen, verkoop je regelmatig online je designerkleding. Maar wat kun je beginnen als je slachtoffer wordt van identiteitsfraude? Het overkwam de 19-jarige Fleur Visser.
Fleur is een fervent gebruiker van kledingapp United Wardrobe. In de zomer verkoopt ze een paar schoenen van Louis Vuitton via de app. Ene Anne toont al snel interesse. Zelf biedt Anne een paar schoenen aan die Fleur graag wil toevoegen aan haar collectie. Anne vraagt Fleur om buiten de app verder te onderhandelen. Fleur snapt het wel, want voor iedere transactie strijkt United Wardrobe maar liefst 10% van de verkoopprijs op. Zo houden ze allebei toch meer aan de deal over.
Uitwisselen identiteitsbewijzen
De meiden besluiten de schoenen onderling te ruilen. Anne stuurt Fleur een kopie van haar identiteitskaart en vraagt Fleur dit ook te doen. Daardoor weten ze van elkaar met wie ze zakendoen, mochten de dure schoenen niet aankomen.
Fleur appt nietsvermoedend ook een foto van haar identiteitskaart en doet zoals afgesproken de schoenen op de bus, en wel naar het adres dat ze van Anne krijgt. De volgende dag hoopt Fleur dat ook bij haar de postbode aan de deur staat met de schoenen van Anne, maar niets is minder waar. Er komt niets, en de dag erna ook niet. Als ze Anne via WhatsApp wil benaderen, blijkt dat ze geblokkeerd is. Ook het account op United Wardrobe bestaat niet meer. Fleur baalt vreselijk; ze is haar dure schoenen van 700 euro kwijt. Natuurlijk baalt ze als een stekker, maar ze onderneemt verder geen actie. Het is een harde leerschool voor haar geweest.
Doe jij weleens zaken op Marktplaats of andere online handelsplatformen? En wil je weten hoe dat zo veilig mogelijk kan? Lees ons hulpartikel via onderstaande link.
Hoe voorkom ik oplichting bij het (ver)kopen via een online handelswebsite?
Beschuldigingen uit het niets
Een paar weken later krijgt Fleur ineens berichten via haar Facebook en Instagram. Mensen vragen waar de spullen zijn die ze verkocht heeft. Fleur schrikt zich kapot, ze weet namelijk van niks. Door verschillende mensen wordt ze beschuldigd van oplichting en sommigen uiten daarbij zelfs dreigementen.
Fleur doet aangifte van oplichting en identiteitsfraude, en weet door wat speurwerk te achterhalen dat tientallen mensen onder haar naam opgelicht werden. Het identiteitsbewijs dat zij toegestuurd kreeg, bleek ook van een slachtoffer.
Online handel in identiteitsbewijzen floreert
Cyberspecialist Stan Hegt ziet online een weelderige handel in identiteitsbewijzen. Voor een paar tientjes worden ze online verhandeld. Hij adviseert dan ook om nooit je identiteitsbewijs aan derden te verschaffen. Je hoeft je eerlijkheid als verkoper of koper niet te bewijzen. Wees online dus altijd alert als iemand je dat vraagt.