Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hoe voorkom ik oplichting bij het (ver)kopen via een handelssite?

  Hoe voorkom ik oplichting bij het (ver)kopen via een handelssite?

  Bij het kopen op sites als Marktplaats en Ebay kan er veel misgaan. Bekijk de advertentie en adverteerder goed en let op de volgende zaken.

  Tip 1: Wantrouw Engelstalige advertenties

  Handelen met een verkoper uit je eigen land, voelt een stuk veiliger. Vele oplichters gebruiken Engelstalige advertenties. Deze kun je herkennen aan

  - Het gebrekkig Engels, met veel taal en grammatica fouten

  - Overdreven gebruik van hoofdletters

  - Schreeuwerige teksten zoals Perfect price, perfect condition, BUY NOW!!

  Tip 2: Dure producten in grote aantallen

  Wanneer een advertentie dure producten in grote aantallen tegelijkertijd aanbiedt, is het mogelijk dat het gaat om gesloten goederen, die zogenaamd van de vrachtwagen gevallen zijn. Wees hier voorzichtig mee. Met dure producten zoals gsm’s en laptops, kun je beter altijd voorzichtig zijn. En denk aan de nadelen van geen garantie of verzekering.

  Tip 3: Te lage prijs

  Dure producten voor een lage prijs zijn ook vaak advertenties van oplichters. Onthoud goed: als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het meestal ook niet waar!

  Tip 4: Is je oplichter bekend

  - Check de gegevens van de verkoper op Politie.nl

  - Kijk op fakerslijst.nl of je oplichter bekend is bij andere mensen. Er staan fake-advertenties op, maar je kunt ook op e-mailadres zoeken. En ben je er zeker van dat jou verkoper een faker is, meld hem dan aan.

  Tip 5: Controleer adresgegevens en telefoonnummer

  Vraag altijd aan de adverteerder om zijn adresgegevens en telefoonnummer. En controleer deze of ze correct zijn. Dit kan bij goudengids.nl of ikhebje.nl.

  Tip 6: De betaling

  Gelijk oversteken is natuurlijk de eerlijkste manier van zaken doen. Je weet wat je krijgt en de adverteerder heeft direct het geld in handen. Let er hierbij erop dat je afspreekt op een voor jou vertrouwde locatie, en neem nooit het gehele bedrag cash mee als het gaat om grote geldbedragen. Pin dan het resterende bedrag wanneer je het product in je handen hebt. Blijf wel alert op vals geld. Het komt steeds vaker voor dat oplichters met valse bankbiljetten betalen bij een dergelijke transactie.

  Wanneer er gevraagd wordt om het volledige bedrag overgeboekt kan worden op de rekening van de adverteerder, vraag dan of het mogelijk is om een aanbetaling te doen. Zo kun je de rest betalen wanneer je het product hebt ontvangen.

  Pas op! Betalen via Western Union/MoneyGram betalen is onveilig. Bij deze banken is het makkelijk om een account aan te maken met een vals identiteitsbewijs. Er is dus een grote kans dat je te maken hebt met een oplichter. Ook prepaid creditcards, zoals 3V en Paysafe worden vaak misbruikt door oplichters.

  Tip 7: Gebruik de Gelijk Oversteken Service van Marktplaats

  Marktplaats introduceerde op 27 november 2017 de Gelijk Oversteken Service. Kopers en verkopers die gebruik maken van deze service hebben meer zekerheid van betaling en verzending wanneer zij op afstand handelen. Lees meer over deze nieuwe service van Marktplaats.

  Dit artikel is op 28-11-17 bewerkt. Het originele artikel is gepubliceerd op 5-1-16

  Gerelateerd

  zoom

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant